Новата програма за саниране ще е без доплащане

Ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив

Новата програма за саниране ще е без доплащане | StandartNews.com

Регионалният министър Петя Аврамова съобщи в интервю за Нова телевизия, че по новата програма за енергийна ефективност и саниране на жилищни, обществени и промишлени сгради, няма да се налага финансово участие на собствениците им.

"Общините ще бъдат бенефициенти. Съфинансиране по програмата ще има 5-10%. В ББР има над 3 хиляди чакащи по програмата", допълни тя.

"Хората няма да доплащат за саниране на блоковете им по новата програма", категорична бе Петя Аврамова. „За нас е ясно, че хората ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира нейното изпълнение. Ние не искаме да бъде блокирана”, каза тя.

„Но няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив. Тази програма ще включва и интелигентни решения – възобновяеми източници на енергия”, обясни Аврамова.

Програмата трябва да стартира през април 2021 г. „Първите 2 години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата”, обясни министърът.

"Ще държа на качеството при ремонтните и пътните дейности. Увеличихме гаранционните срокове при строителни дейности - за магистралите вече е 7 години", коментира Аврамова.

В тази ситуация не трябва да се политиканства, трябва да бъдем отговорни и единни, за да се справим, коментира регионалният министър, която изкара 10 дни в изолация.

„Надявам се експертите да вземат най-добрите решения и ние като политици да се съобразим с тях, така че да запазим живота и здравето на хората”, заяви Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай