Нова причина БСП да бави мандата. Разкритието

БСП изненадва с неочакван ход. Какво ще направи Радев?

Нова причина БСП да бави мандата. Разкритието | StandartNews.com

Нова причина БСП да бави мандата стана ясна преди днешния пленум на социалистите, който трябва да благослови действията на Корнелия Нинова за преговорите по съставяне на кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: БСП ври, опозицията се надигна срещу Нинова. "Необходимият идиот"

Соцлидерката и най-приближените ѝ са поискали от Изпълнителното бюро вчера да се направи всичко възможно мандатът да се върне час следващия понеделник, за да може социалистите още да са във властта в събота, когато на Бузлуджа ще се състои традиционният червен събор. Това признаха висши социалисти. Те карали Нинова да се позове на неясните текстове в Конституцията, които не казват категорично колко време е необходимо, за да се отчете третият мандат пред президента. Решение № 20 на КС от 1992 г. обаче е категорично, че трябва да се спазват сроковете описани за първия и втория мандат. А те са 7 дни. По тях Нинова трябваше да върне папката на Радев още до 17 ч. вчера.

“Ако върнем неизпълнен мандата преди националния ни събор на Бузлуджа, това ще е пораженческо и затова ще се опитаме да съберем хората като участващи в управлението”, коментираха членове на Изпълнителното бюро, съобщи „Труд”.

При положение, че мандатът се върне в понеделник, на Бузлуджа ще се съберат вицепремиер и министри, а предизборното надъхване на електората, ще е ефективно, смятат в БСП.

Заседанието на пленума днес е насрочено максимално късно - за 16,30 часа. “Ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тогава и двата варианта ще бъдат обсъдени”, заяви зам.-председателят на БСП Георги Свиленски след обсъжданията в Изпълнителното бюро вчера.

Очакванията са пленумът на БСП да даде на ръководството няколко дни за уж последен опит за съставяне на правителство. Най-вероятно социалистите ще преповторят новата червена линия, изказана от Корнелия Нинова, че повече няма да има преговори с ИТН.

Като оправдание за забавянето на третия мандат ще бъде изтъкната необходимостта от избор на нов шеф на КЕВР, тъй като Конституционния съд реши, че изборът на сегашния председател Станислав Тодоров е противоконституционен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай