Нощта на изненадите! Голямото пренареждане започна

Всеки от участниците в балотажа спечели нещо голямо, но загуби друго - още по-голямо

Нощта на изненадите! Голямото пренареждане започна | StandartNews.com

Внимавай какво си пожелаваш. То винаги се случва, но точно по начина, по който си си го представял. Участниците в балотажа на местните избори разбраха по трудния начин колко мъдрост има в древната келтска поговорка.

В нощта на изненадите всеки от участниците в балотажа спечели нещо голямо, но загуби друго - още по-голямо.

1. ГЕРБ е лидер, но загуби София, Варна и още 7 области

ГЕРБ запази лидерското си място на местните избори, но загуби София, Варна, Благоевград, Силистра, Кюстендил, Видин, Русе, Шумен и Добрич. Хората на Борисов си взеха Петрич и Разлог, но пуснаха Сандански и Дупница. В Бургаска област спечелиха Черноморец, но се разделиха със Средец.

ГЕРБ сумарно получават 460 000 гласа на местните избори, почти колкото на парламентарните, когато взеха 500 000 и според Андрей Райчев партията запазва влиянието си.

2. Борисов чупи сглобката

Има нова сглобка в Държавата - ПП, "Възраждане" и БСП. Това са партиите, които подкрепят Русия и Путин, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след вота. И хвърли страшна бомба. В Банкя ПП са плащали за гласуване срещу мен, разкри Борисов. Имаме им и смс-ите за Варна, възмути се той.

Кирил и неговото лицемерие. Изнасилих партията да гласува за Терзиев, аз гласувах за него. А те платиха пари да ме бият в Банкя - ПП и "Възраждане", продължи лидерът на ГЕРБ.

Попитан означава ли това, че ще развали сглобката, Борисов заяви: "Аз в сглобки не участвам! Ако и на други места, освен в Банкя, са си играли с "Възраждане" и БСП, няма смисъл да продължаваме. Имат си нова, голяма коалиция - ПП, "Възраждане" и БСП, заяви Борисов. И намекна, че в сряда, четвъртък и петък може да не участва в консултациите за данъчните закони, предложени от Асен Василев.

3. "Промяната" ликува, но наполовина

"Продължаваме промяната" ликува, защото спечели София, Варна, Благоевград и Пазарджик, но получи общо 160 000 гласа на изборите, които я свалиха на 4-то място на политическата сцена. Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов не се появиха пред медиите, Васил Терзиев излезе като победител, но с каменно лице, защото разликата с Ваня Григорова се стопи до 1 процент.

4. Васил Терзиев спечели, но победителят е Ваня Григорова

Васил Терзиев може и да спечели София, но големият победител на изборите в столицата е Ваня Григорова. За първи път от зората на демокрацията кандидат на левите сили стигна до реално избиране. В 22 ч. разликата между двамата бе по-малко от 7 000 гласа. И до окончателното произнасяне на ЦИК не може да се каже каква ще е развръзката. Факт е обаче че Григорова наистина се превърна в явление, което на първо място застрашава позициите на Корнелия Нинова, която така и не я припозна. На второ - дава много сериозна заявка за политическо бъдеще оттук нататък.

5. БСП възкръсна, но с чужда помощ

Корнелия Нинова поздрави Ваня Григорова, чак когато разликата й с Васил Терзиев мина в рамките на статистическата грешка. Това и още няколко победи в страната дадоха основание на червените на навирят гребена. БСП обяви за свои Разград, Шумен, Русе и Силистра. Но в Русе новият стар кмет Пенчо Милков не крие, че е по-близо до президента Румен Радев, отколкото до "Позитано". А в Силистра новият кмет е независим, към когото БСП се прикачи.

6. ДПС е втора сила, направи още един удар

ДПС окончателно се утвърди като втора политическа сила в страната. След местните избори Движението има 37 кметове на първи тур и още 5, които подкрепя в коалиция. Също така 964 общински съветници и мнозинство в общинските съвети на 45 общини. Кметовете на населени места от ДПС са 845. Тази нощ ДПС си върна и Дулово, след като три мандата градът се управляваше от ГЕРБ. Според Андрей Райчев на местните избори за ДПС са гласували 290 000 души, като това е под потенциала на Движението.

7. ИТН с пробив. Взе Ловеч

ИТН отново направиха пробив. На миналите местни избори Илко Стоянов спечели Благоевград като кандидат на партията на Слави, но на тези загуби като претендент на ГЕРБ. Затова пък ИТН проби в Ловеч. Кандидатът на "Има такъм народ" и коалицията около ИТН Страцимир Петков би кандидатката на ГЕРБ Валентина Недялкова.

8. "Възраждане" хем се смали, хем се разшири

"Възраждане" спечели Борован на първи тур, но изгуби Габрово на втори. Партията на Костадин Костадинов не успя да пробие във Варна, но е сред печелившите, защото рязко разширява влиянието си в страната. На миналите избори тя имаше 10 съветници в страната, сега - над 100.

9. Сбогом на емблематични кметове

Емблематични кметове се разделиха с властта. Най-голямата изненада бе в Пазарджик, където дългогодишният управник Тодор Попов падна от кандидата на "Промяната" Петър Куленски. Кюстендил се сбогува с Петър Паунов и заложи на Огнян Атанасов от Партия на Зелените. Иван Портних се оттегля от горещия стол във Варна. Георг Спартански се разделя с кметуването в Плевен. Първан Дангов от БСП детронира Методи Чимев (ГЕРБ) в Дупница.

Тези резултати показват, че дойде времето, в което партиите зависят от личностите в тях и ще бъдат издухани при един мажоритарен вот, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева.

10. Партийна игра с екзитполовете

Местните избори детронираха мантрата с екзитполовете. Оказа се, че партиите са намерили начин да ги използват в своя полза. "Промяната" масово прати своите активисти в градовете да са първи пред анкетьорите на социологическите агенции, за да сочат данните предимство на ПП-ДБ. Така резултатите в София бяха изкривени до последния момент.

Новите реалности след местния вот със сигурност ще донесат промяна на национално ниво. Първите знаци за това ще се видят още с връщането на лидерите в парламента и с приемането на бюджета. Големите изненади тепърва предстоят. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай