Нинова: Кабинетът "Орешарски" ще е готов до вторник

Нинова: Кабинетът "Орешарски" ще е готов до вторник | StandartNews.com

София. Кабинетът "Орешарски" ще е готов с програма и състав до вторник. Това заяви Корнелия Нинова от БСП в предаването "ДикOFF" по Нова ТВ. "Разговорите продължават и сега в почивните дни", каза Нинова. Резултатът ще бъде програма, изчистена в разговори с други партии, организации и работодателски структури, както и състав на кабинета на Пламен Орешарски. Запитана дали се готви министерски пост за нея, тя отговори "С мен не е разговаряно по тази тема. Добре се чувствам в парламентарната група." 

Водещият Диков направи опит да провокира Корнелия Нинова с твърдението, че Станишев има лично отношение срещу нея. Показа запис от предаване през април месец, част от интервю със Сергей Станишев, в което червеният лидер обяснява защо не е направил Корнелия Нинова член на изпълнителното бюро поради неутралната й позиция. Нинова отвърна, че причината за това е била, че тя не е взела страна в спора между Станишев и Първанов. Според нея не е трябвало публично да се вижда разделението в партията. 

Сашо Диков попита трябва ли Станишев да си подаде оставката поради това, че БСП не спечели мнозинство на изборите. Корнелия Нинова отговори: "БСП покачи подкрепата си с 200 хил. гласа, имаме 84 депутати в парламента, което не се е случвало от 1994 г.  Това не е победата на ГЕРБ. 6-7% средно е купеният, контролираният и манипулираният вот. Нашата разлика с тях е 3-4%. При едни честни избори ние щяхме да сме първа политическа сила. Те са в пълна изолация, искат касиране на изборите - каква победа е това?"

Сашо Диков оприличи ДПС и Атака на съпруга и любовница, които си говорят чрез мъжа - БСП. Нинова определи това сравнение като цинично и изтъкна необходимостта от съставяне на правителство веднага. "Времената са такива, че трябва да се търси общото, което може да ни обедини, а не да ни разделя.", каза тя. По думите й, възможностите са две: първата е да се състави правителство, "програма, министри, работа, мерки, 100 дни и т.н.". Вторият вариант - няма правителство, политическа криза 3 месеца, няма пари за бизнеса, няма потребление. "Най-важното е, че в момента в Европа се преговарят бюджетите до 2020 г. Ако нямаме правителство, отиваме през октомври, нямаме глас и за нас пари няма от еврофондовете, които са най-голямата инвестиция в БГ. Разумното решение е да имаме правителство, за да получим бюджетите за 2014 и евофондовете до 2020 г.", очерта ситуацията Нинова.

"Някои от мерките и политиките на Пламен Орешарски, проведени правилно, ще се отразят положително на страната за години напред.", каза още тя.

Новото правителство ще започне със сериозен анализ на изпълнението на бюджета за 2013 г. "Ползваме само официалната информация, очакваме, че има заложени подводни камъни, забавени плащания, само невъзстановеното ДДС към бизнеса е 1 милиард лева, милиони са задълженията на болниците, много сериозна работа ни чака. Много закони ще трябва да се променят, ще имаме много работа в парламента.", заключи Корнелия Нинова.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай