Нинова скочи! Настоява Радев да смени Главчев

Нинова изчете няколко цитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от този месец

Нинова скочи! Настоява Радев да смени Главчев | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Социалистите призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Това стана с декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“, прочетена лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Декларацията бе в контекста на исканията на премиера за смени на двама от служебните министри още в първата седмица от назначението на кабинета „Главчев“.

Нинова изчете няколко цитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от този месец, както и на служебния премиер. С тях тя уличи двамата в лъжа, че партията на Борисов няма да се меси в служебния кабинет.

"Това е пуделщината в политиката. Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите. И тях ли ще изпълни", попита председателката на БСП.

„И ние се обръщаме на първо място към президента Радев: Г-н президент, не преговаряйте, не се пазарете за министрите със задкулисието. Със задкулисие и с мафия не се преговаря. Просто сменете Главчев. Това е Ваше правомощие по новата конституция. Освободете този премиер и изберете друг! Този е доказано партиен кандидат на ГЕРБ, но освен това от 48 часа вече е доказано послушко и изпълнител на волята на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов! Какво ни гарантира, че оттук-нататък това няма да се случва всеки ден", попита Нинова.

"Обръщаме се към европейски посланици да реагират! Борисов е седял на вашата маса, гледал ви е в очите и ви е излъгал – че ГЕРБ няма нищо общо със служебния кабинет. Този кабинет, който трябва да бъде равноотдалечен партийно и да гарантира честността на изборите. Уважаеми европейски посланици, нека застанем заедно зад принципите на Европейския съюз за прозрачност, за честност на изборите, за разделение на властите, за правова държава и за борба със задкулисието и мафията във всички държави-членки на Европейския съюз“, каза Корнелия Нинова.

Тя се обърна и към народа: "Скъпи български хора, граждани, преди малко Борисов е казал "пълна случайност е, че Главчев е сменил външния министър след моето изказване". Докога, докога ще търпим тази гавра с българския народ, с принципите на съществуване на държавата, с устоите на държавността и институциите? Докога един човек ще се подиграва с всичко, което България е била и може да бъде в бъдеще? Всичко е във вашите ръце и зависи от вас съвсем скоро!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай