Нинова проговори за еврото. Взе на мушка язовирите

Провери как работят роботите за почистване

Нинова проговори за еврото. Взе на мушка язовирите | StandartNews.com

Корнелия Нинова проговори за еврото и обясни защо министрите на БСП не подкрепиха Плана за въвеждане на еврото, одобрен от кабинета в края на миналата седмица по предложение на Асен Василев. Това отново стана зад гърба на парламента. Предния път гласуването на плана в кабинета предизвика острата реакция на ИТН, които излязоха с парламентарна декларация. Сега 8 министри не подкрепиха плана - четиримата на ДПС и четиримата на ИТН.

БСП не е срещу въвеждането на еврото у нас, но министрите на левицата не са подкрепили плана за влизане в еврозоната, защото държат първо да видят икономически анализи, коментира вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

„Знаете нашата позиция. Не сме против еврото. Но бихме искали приемането му да стане след много сериозен задълбочен анализ върху икономиката и доходите“, допълни Нинова. Днес тя взе на мушка язовирите и започна яки проверки как работят наскоро закупените осем робота за почистване на язовири и речни корита. Тя се включи в почистването на растителност по язовир „Големо село“.

Машините се контролират дистанционно и са собственост на Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Започва обследване на 384 язовира и се подготвя обществена поръчка за техния ремонт, каза Нинова след проверката.

Стана ясно, че това е язовир от първа степен на опасност, а по данни на изпълнителния директор на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите около 400 са тези, които се водят първа степен на потенциална опасност.

"Колегите ежечасово следят нивата на всички язовири в страната. Имаме централно управление, където се подава информацията. Следим всичко и взимаме мерки навреме", каза Корнелия Нинова.

"Подхождаме по съвсем друг начин. Знаете, че досега се даваха пари за ремонт на язовири на определени фирми. 500 млн. лв. се наляха за ремонт на язовири", коментира Нинова и посочи, че към момента само един язовир е с приет ремонт. Тя подчерта, че подходът за това се променя изцяло с цел да не се крадат пари и да има ефективност от ремонтите.

"Много пари ще се дадат, като минаваме изцяло през процедури на обществена поръчка, прозрачност, технически преглед, обследване на язовири - всичко да бъде пред очите на хората и да знаят, че парите им отиват за тяхното спокойствие", подчерта тя.

Нинова обърна внимание, че една от задачите, които Министерство на икономиката и индустрията си е поставило, е да сложи ред и правила в управлението и стопанисването на язовирите и никога да не се допускат повече да има залети градове и села, загубени животи и имущество на хората. Тя разказа и за инспекцията си по време на почистването на язовир "Големо село".

"Днес видяхме закупените 8 самоходни робота, които почистват стените на язовирите и дигите около реките. Установихме, че една от основните причини за преливания и наводнения, са непочистените корита и стените на язовирите. Машините, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки", коментира тя.

Нинова заяви, че те са безопасни за хората, защото без човешко присъствие, могат да се движат в наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени, а масата, която отрязват - превръщат в тор, който може да се използва за наторяване.

"Спестяват се много човешки труд и усилия. За язовирите, които стопанисваме, са ни необходими около 10 хил. работници и може би 3, 4, 5 години, за да се справим с почистването им. Сега с тези 8 машини - това ще стане много бързо. Поздравявам екипа, който изработи всичко това. Вече машините са на терен, чистим с тях, надяваме се да не допуснем надоднения, проблеми с преливане на реки поне от гледна точка на почистването на тревите и заблатяванията", каза още Нинова.

Вицепремиерът поясни, че тези машини са разпределени на територията на цялата страна в 8-те предприятия на Държавното предприятия за управление и стопанисване на язовирите, което е в Министерство на икономиката и индустрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай