Нинова не се плаши от партия на президента

Тя призна успехите на главния прокурор Иван Гешев, но чака още резултати

Нинова не се плаши от партия на президента | StandartNews.com

БСП няма да загуби ако президентът Румен Радев и това няма да е удар за социалистите, а по-скоро алтернатива на ГЕРБ, сподели в интервю лидерът на столетницата Корнелия Нинова. "Не ми се струва, че президентът Румен Радев загрява за своя партия", каза обаче тя.

Освен конфликта между държавните институции и поставеният въпрос за импийчмънт на президента от партия ГЕРБ, тя коментира и останалите актуални политически теми, както и резултатите от посещението си в Брюксел през изминалата седмица.

Относно сваленото доверие на президента към правителството, Нинова заяви, че това е резултат от последователната политика на Румен Радев. "Струва ми се като поредната стъпка от неговото последователно поведение преди да бъде избран. Аз съм била до него през целия месец на предизборната кампания и знам всяка дума, която той е казал и обещал. Снемането на доверието от правителството е тежка, силна стъпка, но това е градация", обясни лидерът на социалистите.

Относно искането за импийчмънт, Нинова смята, че това, което правят ГЕРБ с президента, е част от един тревожен процес - атака срещу всеки, който критикува правителството и опит той да бъде опитомен и спрян. Отговорът на това нещо е само един - заедно срещу диктатурата и всички, които искаме свободна, нормална държава, да се обединяваме срещу диктатурата, категорична е Нинова.

Не съм съгласна с оценките и внушенията, че БСП губи всички избори през последните години - спечелихме президентските избори, увеличихме броя на евродепутатите си, категорична е Нинова. Убедено твърдя, че това е пътят и не трябва да променяме курса, допълни тя.

Председателят на БСП коментира и действията на новия главен прокурор Иван Гешев от встъпването му в длъжност. "Г-н Гешев е много активен, това заслужава да се отбележи. Ще съдим тази активност по резултатите, които трябва да са осъдителни присъди. Когато видим този резултат, тогава вече може да кажем, че България е различна", категорично заяви Корнелия Нинова.

По повод забраната към съдия Андон Миталов да посещава САЩ заради корупция, Нинова коментира, че няма достатъчни основания за това. По думите й, някой е корумпиран, ако е получил облага, за да вземе някакво решение.

"Фактът със съдия Миталов е недостатъчен - така че твърдението, че той е корумпиран, защото е пуснал Николай Малинов да получи награда от президента Путин, е юридическо невярно и не звучи убедително", обясни лидерът на БСП.

"Унизително е отвън да се посочват случаи на корупция, а българските институции да не са реагирали. От друга страна обаче, от министерството на правосъдието толкова се разбързаха, че поискаха и предсрочното отстраняване на съдия Миталов, което е малко прекалено. Нека първо се докаже вината му.

Нинова коментира и предстоящия партиен конгрес през април, когато ще бъде избран и нов председател на левицата. "Същественото на конгреса е да представим една визия за управленска програма на България по политики. Това е смисъла на вътрешнопартийната кампания", каза тя.

Председателят на БСП съобщи и какви са изводите й след посещението в Брюксел и срещите с представители на върховните европейски институции.

"Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме - финансирането на различните държави, зелената сделка, инвестициите", обясни Нинова. Тя заяви, че европейският прокурор Лаура Кьовеши ще дойде у нас през март, когато отново ще разговаря с представители на опозицията.

Партийният извод на Корнелия Нинова след посещението й в Брюксел е, че всички "лъжливи манипулации и внушения", че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни и европейската легитимация на левицата е затвърдена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай