Николай Кокинов подаде оставка

Прокуратурата проверява записите, етичната комисия на ВСС също ще ги нищи

Николай Кокинов подаде оставка | StandartNews.com

София. Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка след скандала със СРС-записа на негов разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов, съобщиха от прокуратурата

Градският прокурор е подал оставката си чрез главния прокурор Сотир Цацаров до Висшия съдебен съвет от длъжността административен ръководител на Софийската градска прокуратура, се казва в съобщението.

Записите са нерегламентирани, проверяват се

От прокуратурата съобщават още, че аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на част от тях, са били представени на главния прокурор. Незабавно във Върховната касационна прокуратура е образувана проверка, която следва да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред спрямо посочените по-горе лица, съобщават от прокуратурата.

ВСС е загрижен

Междувременно от Висшия съдебен съвет обявиха, че етичната комисия също ще разглежда случая на заседание в понеделник. Председателят Ясен Тодоров ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка, в рамките на правомощията на комисията, във връзка с публикувани в медиите записи на разговор, в който е участвал градският прокурор на София Николай Кокинов.

ВСС изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт и настоява за извършване на пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите и публично огласяване на резултатите от нея.

Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата. Висшият съдебен съвет категорично и навременно ще изпълни правомощията си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система, се казва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай