Нейкова: Машинният вот да не става заложник

Той няма да затрудни избирателя, посочи председателят на ЦИК

Нейкова: Машинният вот да не става заложник | StandartNews.com

Машинното гласуване е добро решение, то крие своите рискове, но има организационни и технически проблеми, които трябва да намерят своето решение. Ако има проблем с машинното гласуване, то продължава с хартиени бюлетини.

Това заяви председателят на новата ЦИК Камелия Нейкова в сутрешния блок на БНТ. Тя призова да не се обрича на провал машинното гласуване преди да е започнала работа ЦИК. Прочела доста нещата за себе си, като дори някои залагали 5 лева, че именно Нейкова щяла да бъде председател на ЦИК. Тя се чувства спокойна дотолкова, доколкото е била част от предишните състави на ЦИК.

Съставът на комисията е с хора, които се занимават с избори и имат необходимата експертиза, увери Нейкова. Тя се надява да не се прехвърлят разногласията си върху Комисията и ЦИК да не бъде заложник на битките в парламента.

"Неприятен ми е начинът, по който всички се оправдават с ЦИК за постигнатите резултати“, казва Нейкова.

Всяка една секция ще има отпечатани хартиени бюлетини. В случай, че има технически проблем или друго обстоятелство с машините за гласуване, правото на глас на хората ще бъде гарантирано с хартиена бюлетина.

 Машинното гласуване или въобще изборният процес не може да бъде ангажимент само на един орган, а на държавата, подчерта Нейкова, която се надява да работи в синхрон и диалог.  „Гласуване с машина е около 30 секунди и изискванията, които не са променени и по закон са предвидени в ИК – системата така трябва да бъде направена, че да бъде твърде лесна за избирателя. Самата система води избирателя и аз не предполагам, че избирател ще се затрудни и много време ще се чуди преди машината какво да направи“, категорична бе Нейкова. 

Към този момент все още не е ясна сметката за предсрочните парламентарни избори. Състоянието на машините за гласуване тепърва ще се установи, тъй като договорът, сключен между ЦИК и доставчикът за машините има някакви проблеми – цената все още не е платена, посочи Нейкова.

Договорът е с предмет за закупване на 9 600 устройства за гласуване, но колко още машини ще бъдат необходими, е въпрос на анализ. Между 300 и 500 машини ще са необходими още, за да се осигурят всички избирателни секции. Една обществена поръчка, свързана с изборния процес може да се реализира в много по-кратки срокове, изтъкна още Камелия Нейкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай