Ненчев: Няма да изтеглим контингента ни в Афганистан

Ненчев: Няма да изтеглим контингента ни в Афганистан | StandartNews.com

България няма да изтегля контингента си от 110 души от Афганистан. Това стана ясно днес от думите на военния министър Николай Ненчев.

Преди броени дни при представянето на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще оттегли контингента ни от там, ако не се намери начин да се намали бежанският натиск.

Снощи Европейският съюз подписа споразумение за реадмисия с Афганистан, за да се връщат афганистанските мигранти обратно в родината си. Само за миналата година в Европейския съюз са влезли 180 хиляди афганистанци.

Според Ненчев обаче изтеглянето на контингентите от Афганистан, които НАТО продължава да поддържа, означава разпад на държавата и ще доведе до още по-голяма бежанска вълна от Централна Азия.

В момента външният министър Даниел Митов е в Брюксел на конференция за Афганистан, предава БиТиВи. България участва в операцията на НАТО в Афганистан от самото начало.

Над 8000 български военни са били на мисия там. Това е струвало на държавата близо 90 милиона лева през годините. Продължаваме да осигуряваме 500 хиляди долара средства към доверителния фонд за стабилизирането на афганистанската държава

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай