Не губим социални плащания с еднодневните договори

Не губим социални плащания с еднодневните договори | StandartNews.com

С еднодневния трудов договор или краткосрочната заетост до 90 дни в годината няма да се губят социални плащания, категоричен бе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във връзка с постановления на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските и за промяна на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, пише "Фокус".

Калфин заяви, че предлагат още да не се отчита като доход еднодневните трудови договори, така че да не се спират социалните помощи заради дневните трудови договори по Закона за социални помощи. "КНСБ има принципно възражение върху това да има доход и да се получават същевременно помощи. Имаше доста редакционни коментари. До тук може да констатираме, че заради несъгласието на една от страните няма общо съгласие по тази наредба", уточни Ивайло Калфин. "Ще я внесем в Министерски съвет, защото тя е част от логиката, еднодневният трудов договор или краткосрочната заетост - до 90 дни в годината, да не се отразява на загуба на социални плащания, за да има интерес от хората, за да официализират труда си", заяви Калфин.

"Това бяха дискусиите, плюс ангажимента, че ще продължим да работим, вече има и една работна група, има начален труд, който е положен в МТСП за изцяло нов закон и за нова уредба за социалното подпомагане, но към края на годината - началото на следващата ще говорим за това", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай