Не приеха машинното гласуване, мажоритарния вот и субсидиите

След 3 часа дебати и взаимни обвинения

Не приеха машинното гласуване, мажоритарния вот и субсидиите | StandartNews.com

След 3 часа дебати и взаимни обвинения на първото заседание в правната комисия в парламента, депутатите отхвърлиха 5 от предложените 6 законопроекта на 4 партии (без БСП и ДПС) за промени в Изборния кодекс. Така те казаха "не" на мажоритарния вот, предложен от ГЕРБ, и на гласуването по пощата - идея на "Демократична България".

От формацията на Слави Трифонов предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, където такива секции да се образуват само в държави-членки на ЕС.

Проектът на ГЕРБ-СДС за мажоритарен вот обаче беше отхвърлен. Той предвиждаше парламентарните изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

"Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ", заяви Ива Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е свързано с въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура - "една стара идея", каза Десислава Атанасова, която е била внесена още през 2016 г. след референдума, организиран от екипа на "Шоуто на Слави", която не мина тогава.

Отхвърлени бяха и останалите законопроекти - на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", които покриваха част от идеите на "Има такъв народ". Предложението на "Изправи се! Мутри вън" бе сходно с това на "Има такъв народ". Те също предлагаха 32 МИР в чужбина, облекчаване на създаването на секции там и въвеждането на изцяло машинен вот.

Правната комисия  не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на "Има такъв народ", който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв.

От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, като Хамид Хамид отбеляза, че 8 лв. субсидия е достатъчна само за големи партии като ГЕРБ и БСП, за по-малките партии сума под 10 лв. на глас е равна на нула.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай