Найденов: Очакваме над 1 млрд. лв за бюджета за отбраната

Найденов: Очакваме над 1 млрд. лв за бюджета за отбраната | StandartNews.com

София. "Очакваме над 1 млрд. лв да бъдат отпуснати на Министерството на отбраната за следващата година", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Добро утро, България" по ТВ7. Министър Ангел Найденов подчерта, че средствата са нужни за изпълнението на трите основни приоритета - бойната готовност и бойна подготовка в армията, възстановяване на необходимата техника и реализиране на социалната политика в Министерството на отбраната.

По темата за съществуващото допълнително условие за пенсиониране на българските военнослужещи, министър Найденов коментира, че то ги поставя в неравнопоставеност по отношение на 10-те категории, които ползват правото на ранно пенсиониране в България, както и по отношение на военнослужещите от други държави.

Министърът на отбраната посочи също, че и по отношение на продължителността на осигурителния стаж на нашите военнослужещи, България е с най-високи изисквания – 27 години, при 15-25 в други държави. Министър Найденов отбеляза, че българските военнослужещи отговарят и на двете условия за пенсиониране – осигурителен стаж от 27 години и пределна възраст за пенсиониране от 54 до 62 за различните категории.

Ангел Найденов сподели, че според предварителни разчети, ако се отмени допълнителното условие, от 1000 души, които придобиват право на пенсия, не повече от 10 от тях биха се възползвали реално и това няма как да натовари финансово осигурителната система така, че да бъдат понесени щети.

„От 1 декември тази година започва изучаването на предмета „начална военна подготовка" в девети и десети клас в училищата, в рамките на по 5 учебни часа", информира още министър Найденов. В тези часове ще бъдат давани основни познания за отбраната, за задачите на българските Въоръжени сили, за действия в условия на кризи от невоенен характер. Министърът на отбраната подчерта, че това е начин да бъде провокиран и интересът на младите хора към реализация във военната професия.

В отговор на въпроси, свързани с бежанската вълна, министър Найденов заяви, че страната ни прави всичко възможно, за да създаде необходимите условия и да реализира ангажиментите си като държава. Според министъра на отбраната трябва да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност, но това решение е право и отговорност на президента.

"Има пълна неравнопоставеност между 10-те категории, които ползват правата на ранното пенсиониране, и българските военнослужещи, а също така и спрямо колегите им от други страни", каза още министърът на отбраната. По негово разпореждане е направена сравнителна таблица с условията, с които се ползват военнослужещите за ранно пенсиониране в 12 страни-членки на НАТО и в 5 други държави.

По думите на министъра, от тези 17 държави само в Босна и Херцеговина и в Република Македония има изисквания като в България, тоест правото на ранно пенсиониране, освен с трудов стаж, да бъде обвързано с навършване на определена възраст. Министър Найденов даде пример с някои страни като САЩ, Великобритания, Франция и Русия, в които няма такива изисквания към военните. Той допълни, че у нас са най-високите граници за навършване на определен осигурителен стаж и служба в армията.

„Българските военни отговарят на всички условия за ранно пенсиониране – 27 години осигурителен стаж и пределна възраст, след навършването на която се изисква пенсиониране – от 54 до 62 години. По отношение на тези условия сме напълно еднакви с другите държави в региона и членките на НАТО", каза още министърът на отбраната.

Относно бюджета на министерството за следващата година министър Найденов коментира, че има три приоритета, които ще се стреми да бъдат финансирани. На първо място той посочи бойната готовност и бойната подготовка на Българската армия. В това се включва осигуряване на необходимите боеприпаси и горива, както и условия, в които да се реализира тази подготовка. На следващо място е възстановяване на необходимата техника. Третият приоритет е социалната политика в рамките на Министерството на отбраната. Министър Найденов посочи, че очаква бюджетът за следващата година отново да е малко над 1 млрд. лв., като стремежът е да се осигурят допълнителни финансови средства за инвестиции в отбраната. Той посочи още, че сме близо до критичната граница българската войска да не може да изпълнява своите задължения. Това се дължи на недостатъчната модернизация в армията, орязване на средства или нефинансиране в сектора, което от своя страна ни изправя пред риск въоръжените сили да не могат да изпълняват ангажиментите си.

„Все още обаче има достатъчно квалифицирани хора, на които може да се разчита и можем да изпълняваме своите задачи", завърши министърът на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай