НАТО прави щаб у нас

Президентът поиска актуализация на бюджета заради отбраната

НАТО прави щаб у нас | StandartNews.com

Алиансът ни натиска за изтребители, Борисов заяви, че няма средства

Команден център на НАТО ще бъде открит в България. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев. Подобни бази ще има и в Полша, в Румъния, както и в три балтийски страни. В командните бази ще участват местни и международни висши военни. По този начин НАТО ще засили присъствието си у нас и ще покаже подкрепа за България. В тази връзка бяха увеличени и ученията с партньорите ни от САЩ. Столтенберг нарече страната ни "ключов партньор" за Алианса и подчерта, че София има важна роля в Плана за незабавна реакция на НАТО. "Благодаря за отдадеността към съюза", каза още той и допълни, че България има сериозен принос към стабилността в района. Столтенберг и Плевнелиев посочиха, че "анексирането на Крим от Русия е сериозна заплаха за сигурността на региона".

Акцент в изказването на президента Плевнелиев бе нуждата от модернизация на армията и намаляването на зависимостта на доставките на оръжие от Русия. Държавният глава е обяснил на генералния секретар, че въпреки ангажимента от Уелс, през тази година България не е могла да увеличи бюджета за отбрана, а дори го е намалила с 30 милиона евро. "Причина за това е утежнената финансова ситуация и фалита на КТБ", каза президентът. Той изрази надежда бюджетът за отбрана за тази година да бъде актуализиран.

"Инвестициите за отбрана са предизвикателство пред всички нас, но сигурността е важна", завърши Столтенберг.
Министър-председателят Бойко Борисов също проведе разговор с генералния секретар по-рано вчера. По време на срещата премиерът е поставил акцент върху ефективното и прагматично използване на средствата, предвидени за отбрана, за да бъде намерен балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високо подготвени и материално обезпечени Въоръжените сили, като е подчертал възможностите, които инициативите на НАТО и ЕС предлагат за интелигентна отбрана и споделяне на способностите. Генералният секретар на НАТО е дал висока оценка на участието на България в мисиите и операциите на Алианса, като е посочил, че военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти. Двамата са разговаряли и за регионалната и енергийната сигурност.

По време на разговора между Столтенберг и външния министър Даниел Митов двамата потвърдиха позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи. Посочиха също, че вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог трябва да се основава.

Шефът на НАТО се срещна и с военния министър Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай