Натиск от София цепи Реформаторите във Варна

Натиск от София цепи Реформаторите във Варна | StandartNews.com

В ДСБ роптаят срещу протеже на Дидо Дънката

Кандидат-кметът Чавдар Трифонов отказа да играе за ГЕРБ

Тържествената сесия на местния парламент във Варна в понеделник не мина без изненади.

Суматохата обаче не беше заради нахлуване в зала "Пленарна" на стари муцуни от протестите на зимата през 2013 г. или агитки на неуспели кандидат-кметове. Голямата бомба хвърлиха общинските съветници от групата на Реформаторския блок и Народен съюз". Водачът на листата и кандидат за кмет на коалицията "Реформатори и патриоти" Чавдар Трифонов положи клетва като независим общински съветник и всъщност разцепи групата в ОбС, която от 6 души остана с човек по-малко.

"Имаме три разделителни линии, което стана ясно след проведеното първо заседание в неделя вечер на групата съветници на "РБ и Народен съюз". Първата е отношението към провелите се избори във Варна. Малцина сме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани", обясни Трифонов мотивите си за напускане на групата. Втората разделителна линия според него е решението за безрезервна подкрепа за избора на председател на ОбС, т.е. на номинацията на ГЕРБ. Това означава, че реформаторите искат да бъдат част от мнозинството и отваря врати за преговори, коментира пред медиите Трифонов. Той не приема и решението на групата зам.-председател на ОбС да е Светлан Златев, а не д-р Ивайло Митковски, което според него не отговаря на електоралната тежест на формациите в коалицията и е подмяна на вота. Засега слуховете, че от групата ще си тръгне и д-р Ивайло Митковски не се потвърдиха. Днес е заседанието на ръководството на ДСБ, което се свиква заради възникналата ситуация. Тя ще се обсъжда и в максимално широк формат - на събрание на местната организация на партия, което вероятно може да бъде свикано още следващата седмица, каза за "Стандарт" д-р Митковски, който е от основаването в ДСБ и зам.-председател на тъмносините във Варна. Три основни неща ще се обсъждат в местната партийна централа - за непропорционалното разпределение на отговорностите в групата в ОбС и излъчения й председател, името й, сменено изненадващо от "Реформатори и патриоти" на "РБ и Народен съюз". Другата гореща тема, която разцепи групата, е за взетото решение за подкрепата на кандидата на ГЕРБ за общински бос Тодор Балабанов. На някои хора много им се иска да управляват, коментира лаконично д-р Митковски.

Че прехвърчат стрели помежду им си пролича още на първата пресконференция на избраните общински съветници от листата на "Реформатори и патриоти". На нея Чавдар Трифонов би отбой и оттегли подписа си от обща жалба за касиране на изборите, но продължи да държи на своето, че те са опорочени и манипулирани. Останалите изразиха обаче съвсем противоположна позиция, само Митковски го подкрепи. Още тогава имаше индикации, че групата няма да я има в този вид. Тръгнаха и слухове, че Трифонов ще се отцепи и ще отиде в "Живот за Варна" при бившия транспортен министър и шеф на пристанището Данаил Папазов. Но колегите му бяха категорични, че бизнесменът е един доста силен и самостоятелен играч и има свои лични политически проекти.

Скандалът сред реформаторите всъщност се завъртя още в предизборната кампания в медиите. Според версиите конфликтът е станал заради Светлан Златев, спряган за близък на - местния бизнесмен Даниел Славов-Дидо Дънката, арестуван в шумната полицейска акция "Медузите" преди години заедно с градския председател на БСП Борислав Гуцанов.

С преференции Златев зае второ място в листата след водача Трифонов и измести д-р Ивайло Митковски. Според запознати с вътрешнопартийните работи лидерът на ДСБ Радан Кънев наложил широката коалиция във Варна, както и в листата да влязат хора от Народен съюз, между които Златев, а и Григор Григоров от гражданската квота, който от 39-то място в листата влезе с преференции 6-ти и сега е избран за председател на групата на реформаторите в ОбС. Истинските десебари във Варна не можели да преглътнат да са заедно за изборите дори с войводите на Красимир Каракачанов въпреки националната коалиция горе. Това разцепило десните на антираданисти и прораданисти още много преди вота.

"Народен съюз се представи като отбор и вкара двама съветници. Какво значи човек на Дънката, мен сега ме спрягат за говорител на Дънката. Има време, както се казва по делата ще ни познаете", коментира вчера председателят на групата Григор Григоров. Според него нищо не вещае следващо разцепление или, че някой друг ще последва Чавдар Трифонов и ще излезе от групата на реформаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай