Понеделник,

Наследството на Петков - милиарди дълг и неустойки

От: Екатерина Николова -
16517
Наследството на Петков - милиарди дълг и неустойки
A
A
A
  • Поколения ще плащат масрафа за емитирани облигации, скандален меморандум и опасни игри с газа и бензина

Какво наследство ни оставя кабинетът на смелите, честните и почтените? Онези с нулевата толерантност към корупцията, които обещаха да ликвидират мафията?

Равносметката бърка дълбоко в джобовете на всеки от нас, защото поетите дългове и очакваните неустойки надхвърлят 23 милиарда лева. Това показват простите сметки за едногодишното пребиваване във властта на Кирил Петков и Асен Василев. Разпределени на скромните 6 милиона българи, и бебетата вече дължат по над 3 800 лв.

20 милиарда са изтеглени като външен дълг и са взети от сметките на енергийните държавни дружества, твърди опозицията. Към тях се прибавя и ухаещият на корупция меморандум за сътрудничество с уж западната, но оказала се чисто руска "Джемкорп".

С меморандума, подписан на 23 март, правителство се опита да даде цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена - малки модулни реактори за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, Зелената сделка, въглищните ни мощности и Плана за възстановяване и устойчивост са малка част от заложеното в него, обяви ГЕРБ с декларация в четвъртък. Според партията министър-председателят в оставка Кирил Петков е криел в кабинета си корупция за 1 млрд. долара.

Усетил накъде духа вятъра, ден по-рано кабинетът отмени меморандума - толкова тихо, колкото шумно го разтръби преди 4 месеца. Главният мотив, изтъкнат от Петков, бе "за да изчезне темата от публичното пространство". Оказа се, че три месеца в кабинета на Петков е отлежавал доклад на ДАНС, който премиерът в оставка грижливо е спестил.

Според специалисти по корпоративно и търговско право обаче меморандумът крие капан за милиони. Той включва преддоговорна отговорност, според която офшорката може да си потърси правата в Международния арбитражен съд в Париж. А това да струва на страната ни до 300 милиона евро.

Европейската комисия вече си прибра един милиард от Плана за възстановяване и устойчивост заради разминаване в цифрите колко точно пострадала икономиката ни от коронакризата. Сега най-вероятно ще вземе още 1 милиард, след като с отменения мораториум пада най-големият проект от Плана - скандалният завод за батерии.

Към всичко това се прибавят щетите от спрения руски газ. Голямата гордост на кабинета "Петков" - отказа от "руската зависимост", предполага огромни суми ползваме или не синьото гориво от Кремъл. България има дългосрочен договор с "Газпром", който не е прекратен и неслучайно преди няколко дни КЕВР поиска разчетите, които държавното дружество би трябвало да плати за спрените доставки.

Защото руската компания едва ли би се лишила от икономическия и геополитическия гъдел също да си потърси правата в арбитража в Париж.

Енергийни експерти изчислиха, че при средноаритметичната цена на газа за 2022 година от 60 евро, ще имаме да плащаме непотребени 9 848 140 MWh газ - около 590 888 400 евро, при това без адвокатски и консултантски договори.

Отделно "Булгаргаз" ЕАД има задължения по договора с "Газпром" по клаузите "вземи или плати" (take or pay, б. р.) по дългосрочните договори с "Газпром експорт". По договора с "Газпром експорт" задължението по клаузата "вземи или плати" е за 80% от годишно договореното количество. "Булгаргаз" ЕАД има и задължение за прием в минимални летни количества по договора, като дружеството дължи неустойка за неприетите летни количества в размер на 4% от стойността на неприетите количества, изчислена на база средна доставна цена за летния сезон.

България вече е губила дело в Международния арбитраж по спора с Русия заради спрения проект "Белене" през 2016 година. Решението излезе повече от две години, след като руската страна пусна иск за 1,2 млрд. евро, но в крайна сметка платихме само обурудването за около 550 млн. евро, а делото набъбна и заради дължимите хонорари в подобни процеси.

Каква е играта с цената на горивата, закъснялата куца отстъпка от 0,25 лв. на литър бензин и как какви комисиони е взел, тепърва ще става ясно. Но по всичко личи, че петролното блато е особено дълбоко.

1 лев се губи в цената на горивото, обяви бившият енергиен министър Делян Добрев и каза, че аларма за това вече бият експерти, анализатори и политици. На всеки литър плащаме едно левче отгоре, което отива в швейцарските сметки, на година това са 3,5 млрд. лева, обясни пред БНТ Добрев. По думите му и данни от службите потвърждават тези негови твърдения. "Българската рафинерия купува евтин руски нефт, който след началото на войната падна с 30-40%. При нас горивата не трябваше да поскъпват, а да поевтинеят", категоричен бе той.

Към всичко това се прибавят и още два детайла от наследството на Петков - една банка и един плаж. Банката е ББР, върху която Петков се опитва да сложи ръка още от времето, когато инсталира в нея днешната шефка на кабинета си и говорител на правителството в оставка Лена Бориславова. С 14 000 лв. заплата на месец. А плажът е "Корал". Преди дни екоминистерството официално одобри молбата на

НПО-то "Да запазим Корал" и даде статут на бреговата ивица като защитена територия. Същото НПО, в което преди година е членувал Кирил Петков, а до днес членува и баща му Петко. Същото НПО, чиито документи са движени от Лена Бориславова.

Материалното наследство на Петков, разбира се, върви с нематериалното, което няма цена - тежките поражения върху политическата система. След управлението на Кирил и Асен лъжата стана норма, а подписът и даденото обещание - спекула. Съставянето на кабинет се превърна в сделка, а властта - в банкова сметка. Истинските измерения на щетите ще разберем от следващите министри. Когато отворят папките на сегашните. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички