Насърчаваме катарските инвестиции в България

Насърчаваме катарските инвестиции в България | StandartNews.com

Държавата ще насърчава реализирането на катарските инвестиции в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на среща с ръководствата на водещи катарски инвестиционни корпорации и институции. Тя е в рамките на работно посещение в Държавата Катар, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Катарската страна е проявила интерес към инвестиционни проекти в България в сферата на инфраструктурата, недвижимите имоти, земеделието, хранително-вкусовата промишленост и туризма, пишат още от МИЕ.

Зам.-министър Димитров се срещна с министъра на икономиката и търговията на Държавата Катар шейх Ахмед бин Джасим бин Мохамед Ал-Тани. На нея са били обсъдени развитието на двустранните търговско-икономически отношения. Двамата са набелязали конкретни инициативи за развитие на търговското и инвестиционното сътрудничество.

"Двете страни се споразумяха втората сесия на българо-катарската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и търговско сътрудничество, съпредседателствана на министър Драгомир Стойнев и шейх Ахмед Ал-Тани, да се проведе в началото на 2014 г. в Доха. В рамките на срещата бе договорено още между България и Катар да започнат преговори за сключване на споразумение за създаване на съвместен инвестиционен фонд за малките и средните предприятия в България, с участието на катарската страна. Обсъдени бяха атрактивни и стратегически инвестиционни проекти в България, като шейх Ахмед Ал-Тани потвърди политическата воля на катарското правителство да насърчава катарските корпорации за реализирането им в България", съобщиха още от МИЕ.

Димитров се е срещнал и със заместник-председателя на Катарската търговско-промишлена палата (КТПП) Мохамед бин Ахмед Ал-Кувари в Доха. Двамата са обсъдили конкретни перспективни български стоки за износ за Катар, като млечни и земеделски продукти, минерална вода, фармацевтични продукти, парфюмерия и козметика, агнешко, овче и пилешко месо, пчелен мед и други. От министерството обясниха още, че КТПП се е ангажирала с организацията на българо-катарски бизнес форум през 2014 г. Ще бъдат насърчени катарски инвестиции в България, както и ще подпомагат участието на катарски фирми в изложения и панаири в нашата страна.

По време на визитата зам.-министър Димитров е участвал в срещата на Управителния съвет на Международния енергиен форум (МЕФ) в Риад, Саудитска Арабия. Имал е и среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Кралство Саудитска Арабия Уалид Абдукхалед. С него са обсъждали инициативи за интензифициране на търговското и инвестиционно сътрудничество между България и Кралство Саудитска Арабия.

В Дубай зам.-министърът се е срещнал с заместник-министъра на икономиката на Обединените арабски емирства Мохамед Ал Шихи. Българската страна ще насърчава реализирането на български проекти в ОАЕ. Постигнато бе съгласие за създаване на двустранен икономически комитет, който да стимулира и направлява развитието на търговско-икономически отношения между двете страни, съобщават от министерството.

Съществуват множество възможности за увеличаване на двустранния стокообмен и в частност на българския износ за Обединени арабски емирства - млечни и хранителни продукти, минерална вода, плодови сокове, зърнени храни, пчелен мед, фармацевтични продукти, цигари и други, пише пресцентърът на МИЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай