Напрежението расте. Денков отвърна на Борисов

Разговорите с Мария Габриел за ротацията продължават, увери премиерът

Напрежението расте. Денков отвърна на Борисов | StandartNews.com

Според премиера Николай Денков, постовете не са важни, а е важно какво може да се свърши при една или друга конфигурация на Министерския съвет. Коментарът идва по повод продължаващото напрежение след ултиматума на ГЕРБ, че ако не получат външно министерство страната отива на избори. Министър-председателят посети ПАВЕЦ "Белмекен" за откриването след ремонт на 5-и хидрореактор, предаде БНТ.

Николай Денков обясни, защо ПП-ДБ са втвърдили позицията си за външно министерство преди ротацията:

"Нека да припомня, че всичко стартира от едно изказване на г-н Борисов, в което той едва ли не постави под въпрос възможността премиерът да отиде с министри в щатите. Това именно беше знак, че някой може да се опита да пречи на тези контакти и това за мен е разбира се неприемливо. Но това, което е важно, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните партньори, за да може когато има дискусия да се чуват съответните мнения."

Според Денков, спорът е преекспониран:

"В цялата дискусия много беше преекспонирана темата кой какъв пост ще заеме. Това, което казахме ясно, е първо, че ние с г-жа Габриел имаме абсолютно ясно насочена външна политика, която няма разлика между нас двамата."

Разговорите с Мария Габриел за ротацията продължават, увери премиерът:

"Търсим решение, което да изглежда балансирано за всички и в края на краищата ще има подкрепа и от партийните лидери. Постовете не са основното. Основното е какво можем да свършим при една или друга конфигурация на МС."

По повод думите на Борисов, че за енергетиците в Маришкия басейн ще бъдат дадени допълнително 160 млн. лева, Николай Денков коментира така:

"Има средства в различни фондове, въпросът е да бъдат използвани по правилния начин и да дадат правилния резултат."

Премиерът откри след ремонт 5-а турбина на ПАВЕЦ "Белмекен". През 2022 година бяха пуснати след рехабилитация първите две, а през следващата още две. Мощността на 5-и хидроагрегат е 75 мегавата. Той може да изпомпва 6 кубични метра в секунда. Проектът е за 10 млн. евро, 70% от които са от фонд "Козлодуй".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Инженер-енергетик
преди 2 месеца

Хидрореактор? Моля, обяснете ни що е то?

Откажи
Петко
преди 2 месеца

Само алхимик академик Денков може да обясни реакцията в хидрореактора

Откажи
Алоууу
преди 2 месеца

Техничарите - Х и д р о г е н е р а т о р. Запомнете го!

Откажи