Напрежение в НС. Петков избухна заради Дебора

По време на извънредното заседание

Напрежение в НС. Петков избухна заради Дебора | StandartNews.com

Депутатите се разгорещиха по време на извънредното заседание, свикано по разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков. 

"Днешният дебат доказва колко просташки се мисли в тази зала по отношение на случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод на нападки и закачки от страна на представители на други политически сили в парламента.

Петков беше лаконичен, но увери, че от ПП-ДБ няма да се откажат от декларацията срещу езика на омразата..

"Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора", категоричен беше той.

"Целта на цялата риторика срещу т.нар. реч на омразата е да прикрие последиците от политиката на омразата, от „управлението на омразата" – омраза срещу нас, българите, срещу нашата държава – България", заяви лидерът на Възражданеи Костадин Костадинов в декларация на парламентарната си група, която прочете от трибуната.

"Политиката на омразата прогони зад граница милиони българи, превърна здравната ни система в машина за пране на пари, "управлението на омразата" унищожи българската индустрия, превръщайки ни от индустриална държава в страна от третия свят, от страна-износител в страна-вносител на хранителни стоки, унищожи отбранителния потенциал на държавата, демонтира образователната ни система", изтъкна Костадинов.

От „Възраждане“ отбелязват, че населението ни е с най-ниски доходи в Европа. За всичко това искаме справедливо наказание и когато го заявяваме ясно и категорично, „управлението на омразата“ ни обвинява в реч на омраза, заяви Костадинов.

Утре „управлението на омразата“ ще започне да руши паметници на Ботев и Левски, защото според него те са терористи, продължи депутатът. По думите му единствената пречка пред това е „Възраждане“, затова „управлението на омразата“ иска да унищожи „Възраждане“.

Последната седмица от пленарната сесия, преди лятната ваканция на парламента, ГЕРБ-СДС-„Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ проект на декларация, с която се осъжда езикът на омразата.

Позовавайки се на национални, европейски и международни актове и препоръки, Народното събрание заявява ясно и недвусмислено, че ще работи всеотдайно, с всички законови средства, за да се противопостави на всяка реч на омразата - независимо дали се отнася до прояви на антисемитизъм, ислямофобия, християнофобия, ксенофобия, или други форми на нетърпимост и омраза, в официални партийни комуникации или в изказвания от партийни поддръжници в партийни медии, които се оставят без последствия, се посочва в проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай