Над 10 души в ареста за купуване на гласове

Над 10 души в ареста за купуване на гласове | StandartNews.com

В деня преди изборите над 10 души се озоваха в ареста, след като бяха хванати да купуват гласове.

В Сливенско в петък и събота се проведе масирана полицейска акция срещу купуването на гласове, предаде бТВ. В рамките на тези два дни там са арестувани 5-има души, образувани са девет досъдебни производства.

След сигнал, че в сливенския квартал „Надежда" се подготвя купуване на гласове в полза на определена политическа партия, са претърсени няколко къщи. Задържани са четирима души, познати на полицията от предишни избори.

В ареста е и жена от Нова Загора, която агитирала за определена партия и обещавала по 20 лв. на глас.
„При всички случаи са установени списъци и лични карти на лица и при разпити се установяват данни за извършено престъпление", обясни зам.-директорът на МВР-Сливен Иван Русев.

„Ами нали знаеш, партиите, който дава пари, за тях гласуваме. По 15-20 лв., по колкото дадат", разказват жители от квартал „Надежда".

Двама души са получили осъдителни присъди за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата.

45-годишен мъж от Кнежа получи 6-месечна пробация заради склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. С 1-годишна пробация е и 62-годишна жена от Плевен заради същото престъпление.

Двама души са задържани за изборна търговия в Бургаско, съобщи Нова ТВ. В ареста за купуване на гласове са Николай Мечков (34 г.) и Петър Биберов-Кюфтето (33 г.) - и двамата криминално проявени и добре познати в ъндърграунд средите.

Мъжете са арестувани при спецакция вчера. В тях са открити списъци с лица, които срещу заплащане са получили твърда сума пари, която трябвало да се разпределя по определена схема. Иззети са лаптопи и компютри, съдържащи тези данни. Двамата са задържани за 24 часа.

Николай Мечков е шеф на охранителната фирма VTA. Той е сочен за тартор на бандата на кирките, която преди няколко години действаше ударно в Бургас. Мечков делеше ръководството с Николай Далакманов. Бандата беше задържана през 2008 г. Срещу наказателната бригада имаше повдигнати обвинения за разпространение на наркотици, забиване на кирки в автомобили и палежи на коли.

Петър Биберов – Кюфтето също има опит в търговията с наркотици. Неговата банда също беше разбита през 2008 г. при спецакция на бургаската полиция.

Почеркът и на двете банди напомня на този на наркобоса Димитър Желязков – Митьо Очите. Те се опитаха да изместят Очите и да наложат монопол на пазара, смятат полицейски източници.

Полицаи от „Криминална полиция"-Пловдив арестуваха двама души за купуване на гласове в община Лесичово.

Арестуваните раздавали брошури на политическа партия с по 20 лева на местни жители, съобщи dnes.bg. Извършени са и обиски в селата Динката и Боримечково. Участие в акцията са взели повече от 40 полицаи. Двамата арестувани са от ромски произход, като единият от тях е жител на село Боримечково. Двамата мъже се намират в пловдивския арест.

Прокуратурата е образувала общо 59 досъдебни производства на територията на цялата страна до 20 часа снощи.

19 от тях са в София, 11 – в Пловдив, 5 – във Варна, 11 – в Бургас, 13 – във Велико Търново. 15 от сигналите са изпратени до други компетенстни органи – ЦИК и Сметната палата. Образувани са 384 проверки, а постановените откази са 267.

Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай