Мутафчиев: Младите да карат по магистрала, но с ограничения

Мутафчиев: Младите да карат по магистрала, но с ограничения  | StandartNews.com

София. Предложенията младите шофьори да не се качват на магистрала или да карат максимум с 90 км/ч са предложения от обществените организации и все още са на ниво дискусия. Това заяви Петър Мутафчиев, народен представител от ПГ на КБ и член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, в сутрешния блок на Нова телевизия. Той допълни, че Законът за движение по пътищата е променян много пъти и затова има желание да се подготви един цялостен закон, в който да бъдат балансирани мерките по отношение на превенциите.

Според народния представител не е добра идея да има изцяло забрана за движение на младите шофьори по магистралата, защото тези пътища са дори и по-безопасни, ако правилата се спазват. Той е на мнение, че заобиколните пътища биха увеличили и разхода на човек, ако реши да пътува. „Има един интересен доклад на Комисията за безопасност по движението. Там е посочена статистика, според която най-много и опасни са нарушенията, предизвикани от шофьори със стаж до 2 години. Затова трябва сериозно да се помисли какви ограничения и промени могат да се направят в тази насока. Преди 89-та година трябваше да има знак за внимание на стъклото", заяви Мутафчиев. Той предложи и да се намали скоростта за младите шофьори от 140 на 110 по магистрала. „Повечето от тези предложения ги има като практика в другите страни. Включително и глобата за преминаването с кола на червено да бъде 1000 лв. Това е превантивна мярка. Трябва да се постави като дискусия и да се реши дали това е изпълнимо, дали сумата е възможна за плащане от нарушителя. Една санкция не трябва да е много по-висока в сравнение с минималната и средна заплата", обясни депутатът от КБ.

Мутафчиев е категоричен, че трябва да се разгледа внимателно и точковата система за санкции, защото има дисбаланси в отделните нарушения. „Пример за това е, ако говориш по телефона или не е сложен коланът – губиш 6 точки. Колко точки губиш, примерно, при превишена скорост? Аз съм за това, при превишена скорост да се отнема свидетелството за управление и най-вече, когато превишената скорост е доста по-висока", каза народният представител. Той припомни, че за скорост, надвишена с 30 км, се е отнемала книжката за 1 година, но тази мярка е била отменена. „Лично аз бих предложил да се върне. По статистика при 49% от катастрофите, при които има загинал гражданин, причината е превишената скорост. 8% са от несъобразена скорост или изпреварване. Като ги съберем, се получава, че 57% от катастрофите с тежък край са заради неспазване на скоростта", заключи Петър Мутафчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай