Вторник,

МС одобри промени в четири еконаредби

От: Администратор -
3495
МС одобри промени в четири еконаредби
A
A
A

София. Правителството направи промени в четири наредби – за опаковките и отпадъците от опаковки; за вида, размера и реда за налагане на санкции при увреждане или при замърсяване на околната среда над допустимите норми и/или при неспазване на определените емисионни норми и ограничения; за норми за допустими емисии на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани в атмосферата от големи горивни инсталации; за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

В първата наредба се въвеждат разпоредби от новата евродиректива за опаковките и отпадъците от опаковки, приета след призив на икономически оператори в държавите-членки да се уеднакви понятието за опаковка. По тази причина е прието ново приложение, с което ясно е посочено какво е и какво не е опаковка.

Направени са и промени, които прецизират определенията и тълкуванието на минималните елементи на системите за разделно събиране на отпадъци и опаковки. Уеднаквяват се и условията и изискванията за докладване на информацията за постигнатите резултати от системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в случаите, когато съгласно нормативните изисквания кметът самостоятелно изгражда такива системи.

Промените във втората наредба се налагат поради отмяна на изискването към собствениците на инсталации за утвърждаване на годишните доклади от собствени измервания и за създаване на възможност за налагане на санкция по резултатите от собствени непрекъснати измервания, които формират средночасови стойности.

С допълнението в третата наредба се определя срок 1 януари 2016 г. за влизане в сила на нормите за допустими емисии за големите горивни инсталации.

С промяната в четвъртата наредба се облекчава регулаторната тежест за бизнеса, тъй като се отменя изискването за издаване на удостоверение на лицата, пускащи на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, които изпълняват задълженията си индивидуално.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички