Можем ли да захраним хъб Балкан с туркменски газ?

Това може да стане само съвместно с руската страна

Можем ли да захраним хъб Балкан с туркменски газ? | StandartNews.com

„Интересно е дали можем да захраним хъб „Балкан” с  газ от Туркменистан. Това може да стане само съвместно с руската страна, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия”. Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който е в Туркменистан за участие в Първия каспийски икономически форум. Този въпрос той ще обсъди утре на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

„Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин”, коментира българският премиер.

А относно очакваните инвестиции у нас от Южна Корея – „Хюндай”, и Германия – „Фолксваген”, той каза, че проблемът в момента е липсата на работна ръка в България.

"Това, което чакаме и с Корея, и с Германия, защото виждате, че продължаваме и за "Фолксваген" и за "Хюндай". Сега мисля, че септември месец, ако успеем с Южна Корея да подпишем договор, поне се готви, той също ще е за милиард и половина долара."

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че продължаваме да се борим за немската инвестиция в автомобилостроенето. Той обясни, че се е появил и втори южнокорейски инвеститор, който оглежда терени в България: "На много начален етап е. Инвестицията е такава, каквато е на Фолксваген, даже малко по голяма, но не е за автомобили. Нека да изчакаме. В момента отново сме в състезание с няколко държави. Знаем, че има интерес. Правим всичко възможно. Екипите работят".

Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица сфери, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменбаши.

Навлизат български компании, има вече подписани договори, мисля, че ще има и други, защото действително има гаранции за техния бизнес, изтъкна премиерът Борисов. Българският министър-председател акцентира върху сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии. Голям интерес има в машиностроенето към нас, добави още Борисов.

Министър-председателят посочи, че Туркменистан разполага с големи газови находища. Най-вече им е интересно дали можем да захраним газовия хъб „Балкан“, това може да стане само съвместно с руската страна, заяви премиерът Борисов. Целта е нашият газов хъб „Балкан“, да намерим, и утре на срещата с Медведев това ще говорим, дали, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят суапови сделки, каза още българският премиер.

Международната каспийската изложба за иновативни технологии, на която присъства премиерът Борисов, се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Изложбата е разположена в района на морското пристанище „Туркменбаши” и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

На автомобилното изложение „Туркмен Сахра 2019“, което също е част от програмата на международната изложба, са представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия, съвременни разработки в областта на автомобилната аудио и видео електроника и автомобилни системи за безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай