Може да има промени в кабинета, но не и в коалицията на властта

Може да има промени в кабинета, но не и в коалицията на властта | StandartNews.com

Ние сме против влизането на ГМО в България

СДС е с най-много общински съветници и кметове в рамките на Реформаторите, казва Любен Петров

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и зам.-председател на СДС коментира резултатите от местния вот, бъдещето на Реформаторите и реформите, които министерството на икономиката предлага.

- Наш общ кандидат с ГЕРБ за президент ще спечели на първи тур

- След изборния ден партийните пристрастия трябва да приключат

- България трябва да бъде остров на стабилността и бизнесът да работи спокойно

- Г-н Петров, доволен ли сте от резултатите, които Реформаторският блок и в частност СДС постигнаха на местния вот?

- Да, разбира се. Увеличихме броя на общинските съветници, имаме четирима кметове на областни градове. Както председателят на СДС Божидар Лукарски каза, по кметове на областни градове сме втора политическа сила. Отделно, в рамките на РБ, СДС е с най-много общински съветници и кметове, а в София имаме трима районни кметове от общо 5 за РБ. От 11 съветници в СОС, четирима са от СДС. Местните избори показаха, че преференцията в големите градове за десницата работи. Хората търсят своя кандидат и гласуват мажоритарно.

- Тези резултати дават ли ви основание да претендирате за преразпределение на силите в РБ?

- РБ е един успешен проект. СДС, като най-старата партия в РБ, винаги е била основата, гръбнакът на коалицията. Да, някои от колегите от другите партии в коалицията не са дооценявали този фактор в процеса на преговорите, но смятам, че не е необходимо да се търси преразпределение на силите. Избирателят показа със своя вот кои кандидати са най-успешни. Това особено важи в изборите за местна власт, където СДС има традиции и своите успешни кметове, които досега са доказвали, че печелят доверието на съгражданите си. Не смятаме да търсим някакъв реваншизъм. За нас е важно РБ да показва все по-добри резултати. Надявам се оттук нататък тези емоции да утихнат и нашите кметове и общински съветници да работят за своите градове и общини. Аз самият съм бил кмет (на район "Витоша" - б.а.) и съм доказвал, че работата започва с приключване на изборния ден и партийните пристрастия трябва да отстъпят.

- Сега, след местния вот и преди президентските избори, темата за обединението на РБ излиза ли на преден план?

- Още от самото начало на създаване на РБ сме твърдели, че трябва да извървим пълния цикъл избори. Той завършва с президентските. Веднага след тях ще направим анализ какво се е случило, как са работили структурите и ще търсим формата, под която да продължим. Това, което към момента стана ясно е, че дори в този формат РБ увеличава влиянието си. На много места нашите структури работят като един отбор и точно там се виждат успехите ни.

- Ще подкрепите ли идеята за общ кандидат на десницата за президент? Заставате ли зад Радан
Кънев, който се самономинира?

- Бих дал за пример успешното представяне на Димитър Николов на изборите за кмет на Бургас, който бе подкрепен и от РБ и наистина обедини всички десни хора там. Петър Паунов в Кюстендил, който винаги е бил член на СДС, на тези избори също бе подкрепен от сериозна дясна коалиция и нашите партньори от ГЕРБ. Тези два примера са показателни, че обща кандидатура за президент - на ГЕРБ и РБ, може да спечели още на първи тур. От друга страна, ако РБ издигне свой кандидат, това ще затвърди идентичността ни. Тепърва ще обсъждаме вариантите. Най-важното е да бъде избран президент от дясното политическо пространство.

- Плевен изостри отношенията ви с ГЕРБ, а премиерът се разгневи от шумната ви радост и по-острите изблици, подплатени с постове във Фейсбук за "падането на Плевен". Колко сериозно е "скарването" ви с Борисов?

- Във всяка изборна нощ има много напрежение и емоции. Отдавам всичко това на емоционалността на колегите - и тези, които бяха в Плевен, и тези, които пускаха коментари във Фейсбук. Надявам се, че емоцията от изборната вечер ще отшуми бързо, защото се видя, че формулата ГЕРБ-РБ и партньорите ни от управляващото мнозинство, няма алтернатива. Там, където работим заедно, нито БСП, нито ДПС ще могат да претендират, че са водещи. Надявам се разумът да надделее и острите думи да бъдат оставени на заден план, за да се съсредоточим върху управлението на държавата. България трябва да бъде остров на стабилността и бизнесът да работи спокойно, без сътресения.

- Вие също ли смятате, че резултатите от вота са препотвърдили успешността на управленската формула?


- Без съмнение. Налице е затвърждаване на управленската коалиция. Една година след парламентарните избори ясно се вижда, че няма друга алтернатива. Надявам се след местния вот с още по-голяма енергия да се работи за решаване проблемите на държавата и по-доброто усвояване на европейските средства.

- Ще има ли кадрови промени в кабинета?

- Едно управление може да търси оптимизиране, но аз се убеден, че каквото и да е то, ще бъде в рамките на управляващото мнозинство.

- От ДПС продължават да настояват за промяна на управленската формула, защото ГЕРБ може да са се представили добре, но според тях това не важи за вас и ПФ.

- Опозицията има право да предлага, но управляващото мнозинство носи отговорността. Убеден съм, че то е стабилно и ще носи ползи и успехи на България.

- Преди месец г-н Радан Кънев заплаши, че може да напусне коалицията, ако не се приемат конституционните промени. Меглена Кунева също намекна за подобен вариант, след като не бе приет антикорупционния й закон. Възможно ли е РБ или част от него да напусне правителството, ако не минат знакови за тях реформи?

- Важно е да се случват знаковите реформи. И съдебната реформа, и антикорупционният закон са от голямо значение. Аз винаги съм твърдял, че не трябва да се поддаваме на емоциите, а да гледаме рационалното, да търсим възможното, за да вървим в правилната посока. Трябва да си даваме сметка, че стабилността е изключително важна за бизнеса, защото трябва да има гаранции за инвестициите си. Затова правосъдната реформа е от изключителна важност. Така и инвестициите, и производителността, и иновациите ще се увеличат, ще станем още по-привлекателна дестинация. Призовавам нашите народните представители да гледат спокойно на случващото се, за мен диалогът в управляващото мнозинство е изключително важен. Да, все още не всичко върви гладко на 100% - чисто процедурно и административно, но основното е, че колегите имат воля за промяна.

- Може ли да дадете прогноза, че преките инвестиции, включително чуждестранни, ще са повече през 2016-та, в сравнение с тазгодишните?

- Всичко е една скачена система. Ако правителството е стабилно, ако сигналите, които България излъчва наистина са положителни, реформите се случват, българският бизнес се чувства сигурен за своите инвестиции, а работниците - за своите работни места. Аз съм убеден, че не в проценти, а в пъти ще увеличим икономическия растеж и благосъстоянието на хората.

- Кои са акцентите в Закона за насърчаване на инвестициите, който е все още на ниво обществено обсъждане?

- Законът за насърчаване на инвестициите е ключов, но е само една от брънките за постигане на икономически растеж. За бизнеса е от изключително значение да бъде намалена административната тежест и да може да се посвети на производството. Колкото по-малко държавата се намесва в бизнес отношенията и му даде свобода, толкова по-добре ще живее всеки един от нас. Искам да подчертая, че Министерство на икономиката работи изключително добре с българския бизнес. Освен с четирите работодателски организации, с които всеки месец обсъждаме ключови политики в икономическата сфера - нещо, което не се е случвало от години, ние работим и с браншовите организации. Всички инициативи, които предприемаме, са обсъдени предварително. Това е ключът за успеха на реформите, които Икономическото министерство предлага и провежда. Ние знаем, че зад нас стои българският бизнес.

- Каква е позицията на Българията по ТТИП?

- Търговското споразумение ЕС-САЩ е изключително важно за България, а и за целия ЕС. Ние като държава, въпреки че стоим зад ТТИП, няма как да приемаме абсолютно категорично, безусловно и безапелационно всеки текст. Даваме си ясна сметка, че това споразумение ще ускори търговията и обмена между България и САЩ, че то ще помогне на малките и средните предприятия да стигнат до американския пазар, който е от съвсем друго естество. Работи се активно върху всички митнически, тарифни ограничения, несъответствия между законодателството на ЕС и САЩ, така че да бъдат намерени максимално близките формулировки, които да дадат възможност това споразумение да се случи.

- Но знаете за всичките притеснения, свързани с това споразумение - ще се внасят ли храни с ГМО, ще могат ли мощни американски компании да съдят цели държави?

- Около ТТИП има много митове и легенди. Като например, че ако се подпише споразумението, в Европа и България в частност, ще бъде разрешено ГМО. Категорично искам да заявя, че ние сме против влизането на ГМО в България. Държим в нашето законодателство да не бъде правен никакъв компромис. По процедурата за съдене на цели държави от корпорации също има развитие. Доста е променена и дава гаранции за европейските държави. Искам изрично да подчертая, че процедурата по приемане на ТТИП ще бъде коментирана от ЕК, ще премине през Съвета на Европа, през ЕП и накрая през националните парламенти, включително българския. Така че има няколко бариери, през които всяка държава може да отстои освен европейския, така и националния си интерес. Затова и преговорите вървят бавно. Всяка процедура минава на съгласуване през много нива и няма как да се гласува нещо, което да е в ущърб на България. Така че трябва да бъдем спокойни - експертите внимателно следят детайлите. Можем да сме сигурни, че нашето законодателство няма да бъде нарушено по отношение на екологичните и здравните стандарти. Убеден съм, че ТТИП ще даде нови възможности за инвестиции в България. Периодично внушаваните страхове се наслагват от кръгове, които не са заинтересовани да има такъв сериозен пазар между ЕС и САЩ. Знаете, че подобни споразумения в момента подписват Китай и страните от БРИКС, така че това е световен процес. Каквоо по-нормално от това ЕС и САЩ, които културно и цивилизационно са най-близко, да имат такова общо търговско споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай