Московски: Има излишен персонал в БДЖ

Московски: Има излишен персонал в БДЖ | StandartNews.com

Има над 1 000 души излишен персонал в БДЖ. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски на специална пресконференция. И уточни, че 600 служители повече работят в поделение "Товарни превози" БДЖ, както и още толкова персонал на поделение "Пътнически превози".

Московски, който представи План за оптимизация на железниците до 2020 г., обясни, че изнесените данни не значат, че ще започнат масови съкращения. Намаляването на числеността на персонала ще се осъществи чрез пенсиониране на служителите, както и чрез естественото текучество. Решения за съкращения не могат да се вземат без съгласието на синдикатите. Ако пък се стигне до приватизация на "Товарни превози", оптимизацията на персонала няма да бъде задължение на държавата, каза още той, цитиран от БГНЕС.

Оптимизацията на БДЖ трябва да се осъществи чрез пет основни мерки. Транспортното министерство е предвидило минимални инвестиции от 210 млн. лв. От своя страна държавата ще похарчи 430 млн. лв. за обновяване на парка. С тези пари се очаква да бъдат закупени 15 нови електровлака, стана ясно от брифинга.

Натрупаните задължения през годините е един от основните проблеми на БДЖ през годините, каза още Московски. Държавата ще трябва да я субсидира с близо 134 млн. лв., а при песимистичен – с двойно повече или близо 300 млн. лв. През следващите години ведомството е предвидило и изчистване на задълженията между "БДЖ" – ЕАД и НК "Железопътна инфраструктура". Към настоящия момент те възлизат на 75 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай