Московски: АМ „Хемус" е приоритет ще се направи

Московски: АМ „Хемус" е приоритет ще се направи | StandartNews.com

София. Спекулации по „Хемус" не трябва да има. Тя е приоритет и ще се направи. През кой финансов инструмент е отделен въпрос, защото не знаем дали ще ни одобрят за финансиране през ОП „Транспорт". Това обясни Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на откриването на нов тренажорен комплекс в Авиационен учебен център на ДП „Ръководство на въздушното движение".

Той допълни, че дори да не я одобрят за финансиране, автомагистралата ще бъде направена или със заем от Световна европейска инвестиционна банка или ДРД, или пък бюджетът ще намери някаква възможност да започне финансирането.
"Декларирали сме, че е приоритет и ще я започнем", допълни още той.

Имаме политическо решение да бъде изпратена днес новата оперативна програма „Транспорт" в окончателен вариант така, както я разбираме, каза още той.

Подали сме готови проекти за плана „Юнкер". Първо, трябва да е ясно, че това трябва да са проекти, които да са приходогенериращи. Така или иначе, те ще се финансират през частната инициатива на инвеститорите, обясни Московски.

Той подчерта, че планът „Юнкер" предвижда единствено да даде гаранции, за който и да е от проектите. 

„Те са в две направления. Първото е списък с проекти, които са свързани с информационни технологии, електронно управление, дигитална икономика. Второто са проекти, свързани с обща инфраструктура, имаме няколко железопътни проекти, както и имаме готовност за пътна инфраструктура. Надяваме се, тъй като по някакъв състезателен проект ще се класират тези проекти, България да намери място в плана „Юнкер" и някои от тези проекти да получат финансиране", заяви Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай