Събота,

Мониторингът на ЕК се използва недобросъвестно срещу нас

От: Администратор -
A
A
A

Мониторингът на България се използва недобросъвестно като политически инструмент. Тази теза застъпи евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова в ефира на БНТ. Мнението й срещна подкрепа и от колежката й от ЕНП Мария Габриел. По нейни думи, от март 2014 г. има общовалиден механизъм за върховенство на правото, който има много ясни критерии. Той обезсмислял мониторинга над страната ни, като го превръщал в инструмент за различни цели.

За Йотова от 2011 г. насам докладите за евромониторинга "зациклят". "Сякаш този механизъм изпълни 3 основни препоръки след приемането на България и те са свързани с промяна в Конституцията, с борбата с организираната престъпност, корупцията и съдебната реформа. За тях се получи повтаряемост в докладите", коментира евродепутатът от БСП.

Според двете евродепутатки е важно да има диалог с Европейската комисия извън докладите. За тях един от основните недостатъци на мониторинговия механизъм е концентрирането му върху определени институции, тъй като голямата цел трябва да е системната промяна.

"Той обаче не дава отговор на тази системна промяна, затова е важно да поставим въпроса за обезсмислянето на този механизъм за наблюдение на България и Румъния", смята Мария Габриел.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички