Монд: Слави обръща политиката с краката нагоре

Лидерът на Има такъв народ с остри думи към Гешев

Монд: Слави обръща политиката с краката нагоре | StandartNews.com

Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика. Това  е заглавието на статия в „Монд", написана от специалния пратеник на изданието в София Жан-Батист Шастан. Той е направил интервю с лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов на 21 юни в офиса на 7/8 ТВ в София.

Авторът определя Слави Трифонов като проевропеец и иконоборец и допълва, че той е един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя. “Монд” припомня, че трите основни елемента в програмата на ИТН са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател. Изданието уточнява, че и трите са подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниска активност. Изданието добавя, че този неуспех е основният мотив на Трифонов да се заеме с политика.

Изданието отбелязва, че Слави Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки постове във "Фейсбук", като избягва дебати и интервюта за българските медии.

"Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас", посочва Трифонов пред френското издание. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която беше преиначена".

„Монд” отбелязва, че когато разговорът стига до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система", казва Трифонов пред Шестан.

Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев ще е сред първите задачи на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов, ако партията му спечели предсрочните избори на 11 юли. “Столът му е твърде голям за него”, казва Трифонов. „Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България“, е казал Трифонов и допълнил, че "разбира се, че има предвид едно име".

Пред френското издание Слави Трифонов отбелязва, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай