Митов: Все още има опасност от „внос” на терористи в България

Митов: Все още има опасност от „внос” на терористи в България | StandartNews.com

София. Все още има опасност от "внос" на терористи и то не само от Ирак. Говорим за всички държави, в които има такава потенциална опасност. Това заяви в „Седмицата" по „Дарик" министърът на външните работи Даниел Митов.

Един външен министър не може да премълчава евентуални опасности, трябва да реагираме превантивно, за да не се случи това, което стана на летище Сарафово, когато имаше подценяване на обстановката, обясни той.

Министерството на външните работи не разполага с данни за българи, които се бият за "Ислямска държава", категоричен бе Митов. Той коментира думите на служебния министър Велизар Шаламанов от преди няколко седмици. "Нямаме такива данни. Но страната ни трябва да приеме закон за криминализация на участието на български граждани на страната на т.нар. Ислямска държава", добави Митов.

На въпрос защо трябва да се криминализира нещо, което го няма външният ни министър обясни, че това е превантивна мярка: "Няма защо да чакаме да има такива данни, за да реагираме тогава". Създадена е междуведомствена работна група, в която са включени всички институции, които имат отношение по въпроса, и се изготвя проект за промяна в Наказателния кодекс, обясни той.

Конфликтът в Близкия изток е на една граница от нас и държавите от региона трябва да бъдат по-активни за елиминирането на "Ислямска държава". Изключително съм доволен, че представителите на мюфтийството в България взеха ясна позиция за делегитимиране на тази организация, коментира Митов.

Има опасност от внос на терористи както от Сирия, така и от Ирак и от много други държави, в които съществува този тип нестабилност, каза още Митов. "Външният министър не може да премълчава подобни опасности. Трябва да се алармира превантивно за сериозни рискове, които стоят пред България, дори и да нямаме данни. Дори и да няма подобни случаи, ние трябва да си даваме сметка точно за променящата се геополитическа среда. Имаме като пример терористичния акт в Сарафово. Имаше едно подценяване на обстановката. Сега трябва да сме много внимателни и трябва да работим в абсолютен синхрон с нашите партньори, да обменяме информация и да сме наясно в кой момент каква опасност съществува", добави Митов.

България ще се обърне към Европейската комисия за подкрепа поради увеличения, въпреки предприетите мерки, бежански поток през последните месеци, каза още Митов. "Тепърва предстои да направим оценка по линията на какви инструменти можем да поискаме помощ. Трябва да стане ясно на нашите партньори, че ние сме външна граница на ЕС. Натискът върху нас е силен и това засяга пряко и тях. В момента България полага страхотни усилия, за да ограничаваме този натиск. Помощ под всякаква форма, не само пари. Логистична или като приемат бежанци на тяхна територия. Стремим се да ограничим до минимум присъствието на нелегални имигранти в България. Съществува този механизъм на солидарност вътре в ЕС и има държави, които вече поеха част от тежестта като Швеция, Германия", продължи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай