Митов: Изборите в ДНР и ЛНР противоречат на украинското законодателство

Митов: Изборите в ДНР и ЛНР противоречат на украинското законодателство | StandartNews.com

София. Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР. Това се казва в официална позиция на външния ни министър Даниел Митов, изпратена до медиите по повод проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в Донецка и Луганска народни републики.

"Тези т.нар. избори са в противоречие с действащото украинско законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата в Украйна", сочи още позицията на министъра.

Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане, при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна, допълват от МВнР.

По-рано днес Министерството на външните работи на Русия призова за активни стъпки в рамките на споразумението от Минск за започването на диалог между Киев и представители на Донбас, предаде РИА Новости.

„Предвид състоялите се избори е крайно важно да се предприемат активни стъпки за започването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в рамките на постигнатите в Минск договорености", се казва в официалното изявление на МВнР на Русия.

„Готови сме заедно с нашите международни партньори и занапред да съдействаме конструктивно за разрешаването на кризисната ситуация в Украйна", посочват още от Русия.

Москва уважава волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна. „Избраните представители получиха мандат за решаването на политическите задачи за възстановяването на нормалния живот в регионите", се посочва още в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай