Митева: Надявам се Радев да не ни разпусне в сряда

"Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда"

Митева: Надявам се Радев да не ни разпусне в сряда | StandartNews.com

„Не съм насрочвала извънредно заседание в понеделник и силно се надявам, че президентът няма да ни разпусне в сряда.“ Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ.

"Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда, за да може да разледа едни от основните си законопроекти и така да може да приключи работата си поне с вдигната глава", заяви още Ива Митева.

Тя уточни, че извънредно заседание на НС в понеделник няма да има, тъй като депутатите били приели нов правилник на работа, за да работят по-бавно и ефективно.

„Има срок от три дни, в които да се разгледа доклада от комисия. Все още няма такъв доклад, не мога да насроча заседание“, каза Митева.

По думите ѝ тези промени в правилника за работа били предложени от „Демократична България“. „Когато се правят предложения, те трябва да бъдат много добре обмислени. Трябва да се познават процедурите, но виждате – желанието да работим по-бавно, понякога, може да ни изиграе лоша шега“, коментира Митева.

Тя заяви, че не е насрочвала извънредно заседание за понеделник, защото искането е постъпило в деловодството в 1.56 ч. през нощта в петък срещу събота.

"То е подписано от 48 народни представители с дневен ред Бюрото по защита на свидетели, което да бъде прехвърлено към Министерство на правосъдието. Аз не съм се подписала под това искане, за водих заседанието. Това искане обаче е само с дневен ред и с дата. Съгласно Правилника на Народното събрание, който е с ранг на закон, председателят на Народното събрание го насрочва не по-късно от 7 дни от постъпване на искането. Не това е, което ме притеснява. Аз щях да го насроча още в събота или в неделя, ако нямаме едни други норми в Правилника, които казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители. Тези 72 часа в 44-ия парламент бяха 24 часа. В 45-ия парламент станаха 72 часа по настояване на

"Демократична България". Когато имате един такъв удължен срок от три дни, в който народните представители трябва да се запознаят с доклада, аз няма как да го дерогирам. Няма такъв додлад, няма и внесен доклад на комисията. Аз не мога да насроча заседание, след като нямам и доклад на комисията, а тук става въпрос за второ гласуване на законопроект", заяви още Ива Митева.

Тя заяви, че не изхожда от политическа гледна точка.

"В случая съм изправена пред това да избирам между закона и политическото решение", посочи още председателят на парламента. Ива Митева заяви, че ИТН са дошли да изпълняват Конституцията и законите.

Тя заяви, че в сряда може да насрочи заседание и тогава също няма да е изтекъл срокът от 72 часа, но когато го сложи в програмата, може да иска санкцията на Народното събрание, което не може да направи при извънредно заседание. "Казвам абсолютно отговорно, че в дневния ред за сряда ще бъде именно този Закон за защита на лица", заяви още Ива Митева.

„Критичният ден е петък, 17 септември. Тогава започват консултациите при областните управители и трябва да се определят условията за гласуване извън страната“, каза Митева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай