Вторник,

Митева каза защо не свика извънредно заседание

От: Агенция Стандарт -
240
Митева каза защо не свика извънредно заседание
A
A
A

"Съгласно Конституцията има седем дни, в които председателят на НС е длъжен да свика извънредно заседание. Аз не го свиках, тъй като НС е постоянно действащ орган, а чл. 78 от Конституцията е по-скоро извънреден способ. При един постоянно действащ парламент, който има своя редовна сесия и заседания и няма нищо извънредно, не смятам, че това се налага. Ако бях свикала извънредно заседание в нарушение на правилника, щях да бъда обвинена в злоупотреба с власт, затова не го направих."

Така председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева коментира в ефира на bTV отказа за свикване на извънредно заседание на парламента този понеделник.

"Става въпрос за законопроект на второ гласуване, а правилникът е категоричен, че трябва да са минали 72 часа и докладите да са раздадени на народните представители, за да се запознаят с тях и да бъдат подготвени за дебата. Ако колегите бяха задължили председателя на Правната комисия да внесе доклада още в петък, тогава този срок щеше да е изтекъл. Ако бяха поискали да бъде гласувано извънредно заседание тогава, то можеше да се случи", добави още тя.

Ива Митева заяви още, че президентът няма да бъде в нарушение на Изборния кодекс, ако издаде указ за разпускане на НС в следващите два дни, както и че Конституцията също казва, че изборите трябва да бъдат проведени до 2 месеца след това, така че според нея няма никакво противоречие, каквито твърдения направиха конституционалисти.

Председателят на Парламента посочи още, че едно от добрите неща за краткия живот на 46-ото Народно събрание е, че то не е отворило Изборния кодекс, тъй като предишните избори са били проведени по един честен и прозрачен начин.

Митева посочи и нещата, които са я разочаровали в настоящия парламент.

"Разочарова ме тонът и отношението между колегите. В началото, когато се правеха опити да има правителство, като че ли имаше диалог между нас. Това, което сега ме разочарова, е нивото, до което паднахме", каза тя.

Ива Митева заяви, че парламентарната група на "Има такъв народ" е единна и самата тя не е получавала покани да премине в редиците на друга политическа сила.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички