Мишо Константинов с категорична прогноза кога ще са изборите

На повечето места по света където се използват машини, те се използват за принтери

Мишо Константинов с категорична прогноза кога ще са изборите | StandartNews.com

Народните представители ще свалят президентското вето за промените в Изборния кодекс, смята проф. Михаил Константинов – математик и бивш председател на УС на „Информационно обслужване“.

Той прогнозира нови предсрочни парламентарни избори догодина през март месец.

По думите му бюлетините, с които гласуваме в момента, имат микро печат, не могат да се поправят и са ценна книга.

„Нещо, което не може да се каже от принтера на машината и нямат никаква трайност и защита. Тук става въпрос да се сложат някакви хартии на тези машини, които въобще не знаем дали ще могат да работят с тях“, посочи професорът.

На повечето места по света където се използват машини, те се използват за това, за принтери, в САЩ е така. Тоест, ние искаме да въведем прогресивната американска технология. Тази система на гласуване е за богати нации. Според мен е недостойно да обсъждам, че БНБ не може да отпечата бюлетини. В ХХІ век е просто смешно да говорим за това.

„Всички европейци си изхвърлиха машините, където ги имаха. Защо да ги въвеждаме, ако повече от половината хора не ги искат“, попита проф. Константинов.

"Това с невалидните гласове у нас е пълен мит и лъжа. Един единствен път имаше висок процент и то само когато изборите бяха за кмет и общински съветници. Тогава бяха 15% недействителните гласове. При парламентарни избори, особено пък при президентски, когато сме гласували само с бюлетини, гласовете винаги са били в нормата", подчерта математикът.

Според проф. Константинов машинното гласуване е отказало много българи да гласуват на три поредни парламентарни избори.

„След като гласуването с хартиени бюлетини отпадна имахме с 600 000 гласа по-малко гласуващи още на следващите избори“, отбеляза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай