Министри и генерал в листите на ДПС

Министри и генерал в листите на ДПС | StandartNews.com

Пеевски води в Пазарджик и Стара Загора Костадинов - в Търново и Враца

Мариана Георгиева, Станислав Анастасов, Петър Чобанов и Хасан Адемов стават депутати

Трима министри от кабинета "Орешарски" ще водят листи на ДПС, стана ясно вчера. Още един - социалният Хасан Адемов - ще е на избираемо място. В 23-и МИР в София начело ще е бившият спортен министър Мариана Георгиева, следвана от Станислав Анастасов, който ръководеше Министерството на околната среда и водите. Младият кадър ще поведе и листата на Движението във Видин. А Георгиева ще е втора в Пазарджик, където начело е Делян Пеевски. Той ще води и листата в Стара Загора. Финансовият министър Петър Чобанов, който влезе в управлението като експерт на БСП, ще води листите на ДПС в Монтана и 25-и МИР. "Държа да подчертая, че с него се запознах след избирането му за министър", коментира лидерът на партията Лютви Местан.

В 24-и МИР в София водач на листата ще бъде доскорошният началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. "На коя друга партия да води листа един генерал, ако не тази на най-натовската партия в България - ДПС. Ние бяхме първата политическа сила в страната, която включи в програмата си членството на страната в НАТО като изключително важен приоритет", подчерта Местан. И припомни, че по онова време дори някои от сините депутати не са приемали твърде радушно идеята.

Самият председател ще води листата в Хасково и Кърджали. От две места ще се бори и финансовият експерт Йордан Цонев - във Варна, където е първи, и в Търговище, където заема втора позиция в листата след д-р Тунчев Кърджалиев. Зам.-председателят на 42-ото народно събрание Алиосман Имамов ще води листата на партията в Благоевград, следван от Ахмед Башев и доскорошния областен управител Муса Палев. Смененият от кабинета "Близнашки" губернатор на Пловдив Венцислав Каймаканов ще води листата под тепетата. А областният управител на София-област Емил Иванов ще е начело в 26-и МИР.

Сред водачите са и добре познати и утвърдени имена като зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, който ще е първи в Добрич, Нигяр Джефер, която ще води в Перник, Мустафа Карадайъ - водач в Смолян. Председателят на комисията по отбрана в 42-ото народно събрание Янко Янков ще е първи в Сливен. Камен Костадинов ще води две листи - във Враца и във Велико Търново, а Фелихан Ахмедова - в Русе. Четин Казак ще е водач в Габрово.

В няколко от районите има и нови лица, които досега не са били в листите. Доскорошният зам.-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов ще е водач в Ловеч. Областният председател на ДПС и кмет на Цар Калоян Ахмед Ахмедов ще води в Разград, а Айдоган Али в Шумен. По думите на Местан има добър баланс между приемственост и промяна, като около 60% от досегашните депутати ще влязат отново в парламента.

Двама етнически роми - депутатът от 42-ото народно събрание Александър Методиев и лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев - ще водят листи съответно в Кюстендил и в Ямбол. "Това не е маловажно", посочи Местан и подчерта, че "едно е да включиш кандидати от етнически малцинства на задно място в листата, друго е те да я водят". Той посочи, че средната възраст на кандидатите с потенциал да влязат в следващото Народно събрание е едва 40 години. "Листата е изключително млада и се оказва, че най-възрастните в нея са Хасан Адемов и Алиосман Имамов. Дамите са седем. Местан обясни, че това съотношение не ги удовлетворява, но "от избор на избор ще се променя в полза на дамите". От думите му стана ясно още, че всички кандидати имат висше образование, а 1/4 от тях са експерти по финанси и бюджет. "Това не е случайно, тъй като финансовата стабилност ще е основен приоритет през следващите години". Петима от водачите пък са от гражданската квота. "Все по-нелепо ще звучи митологемата за ДПС като етническа партия", коментира в тази връзка председателят на Движението.

Лютви Местан посочи, че очаква ръст на избирателите, като очаква техният брой да надхвърли 400 000, колкото взе партията на изборите за парламент през 2013 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай