Министър успокои земеделците. 440 млн. лв. помощи

Идва помощ и от Европа

Министър успокои земеделците. 440 млн. лв. помощи | StandartNews.com

Министърът на земеделието Явор Гечев успокои и зарадва земеделците. Държавата ускорява процедурата за помощи на зърнопроизводителите.

ВИЖ ОЩЕ: Блокада на границата. Зърнопроизводители на бунт

През изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за подпомагане на земеделските производители е ускорена и така са обработени 37 000 документа. Благодарение на усилията на служителите на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие” до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите, съобщи пред Нова тв Гечев.

„Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски регламент – 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони или около 60 млн. Поискахме и редица мерки от Брюксел – отваряне на кризисния фонд на ЕС”, каза още министърът.

Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

Той коментира и проблемите в дейността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно. "Ние не можем да го ограничим. Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол", обясни Гечев. И увери, че некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар.

„Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и нас - и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители”, обясни Гечев. И добави, че именно украинското зърно, което влиза у нас, създава свръхпредлагане. А то пък влияе на цените.

За спряването с последствията от наводненията в Карловско, до момента Министерският съвет е отпуснал 31 млн. лв., съобщи Гечев. „Поискали сме пари и от ЕС. Те вероятно ще се използват за възстановяване на инфраструктурата и сигурно няма да стигнат”, смята земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай