Министърът на отбраната готов с приоритетите и екипа си

Министърът на отбраната готов с приоритетите и екипа си | StandartNews.com

София. Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пое поста от предшественика си Ангел Найденов на традиционната церемония във военното ведомство.

Сред приоритетите в сферата на отбраната Шаламанов посочи подготовка на визия за „България в НАТО 2020" и представянето й на предстоящата среща на върха на Алианса в Уелс; разработване и приемане от Министерския съвет на национална програма, която да покаже как може да се достигне нивото от 2% от БВП да бъдат изразходвани за отбрана.

Приоритет е и активирането на работата на Индустриалния форум, в който членуват компании от отбранителната промишленост, ведомства и университети, предаде Дарик.

Шаламанов посочи, че още от сега може да заяви ясната структура на екипа си - предложил е двама заместник-министри - по отбранителна политика и по управление на ресурсите, както и съветници.

Ангел Найденов очерта три предизвикателства пред новото ръководство на МО - свързани с бюджета на министерството; с участието на военнослужещите в подпомагането на населението, на местните и регионалните власти; както и със средата за сигурност и развитието на кризата в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай