Министър Вучков: Звеното за контакт с ОЛАФ остава в МВР

Министър Вучков: Звеното за контакт с ОЛАФ остава в МВР | StandartNews.com

София. Мястото на звеното АФКОС (националната точка за контакт с ОЛАФ) ще остане непроменено. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков на среща с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер, предаде БГНЕС.

Веселин Вучков каза, че е поканил на среща Кеслер, за да потвърди желанието за продължаване на отличното сътрудничество в ОЛАФ. Вътрешният министър заяви, че мястото на звеното АФКОС – националната точка за контакт с ОЛАФ, ще остане непроменено. То се намира в МВР и ще продължи да бъде там, независимо от предстоящи промени в структурата на вътрешното министерство, стана ясно от думите на министъра. Според Вучков, Кеслер е останал удовлетворен от това желание.

Директорът на ОЛАФ каза, че е имал срещи и с други министри и с представители на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Това, според него е един добър повод да се срещне с новото правителство и да бъде потвърден ангажиментът за подкрепа за борбата за измами със средствата на ЕС и ангажирането за разследване на измами. Тези ангажименти, разбира се, се нуждаят от някои определени реформи, подчерта Кеслер и обеща да сътрудничи в тази насока.

Българският вътрешен министър каза, че Кеслер е споменал за реформи, но в същото време се предпазил и от категорични препоръки, тъй като механизмът за оценка и сътрудничество по линия на CVN е различен до голяма степен от нашето взаимодействие с ОЛАФ.

"Затова той по-скоро препоръча много внимателно да прочетем препоръките в годишните доклади на ЕК по този механизъм, където основен акцент разбира се е отделен на антикорупционната политика и особено на препоръките на доклада на ЕК, който ще бъде публикуван в края на месец януари", каза Вучков. Той припомни, че предстои експертна мисия по този механизъм в началото на декември. Вучков е споделил с Кеслер и за изграждането на две нови звена за противодействие на корупцията – БОРКОР и спецсъда, заедно със спецпрокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай