Министър Василева: 45 млн. лева струва системата за водите

Министър Василева: 45 млн. лева струва системата за водите | StandartNews.com

Общият ресурс за изграждането на Националната система за управление на водите е 45 млн. лева. Това каза Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, в предаването „Сутрешен блок" по телевизия „България он Еър". „Националната система за управление на водите в реално време замислихме заедно с нашите партньори от НИМХ. Тя цели осигуряване на наблюдение на речните нива, на водните обекти в реално време", заяви тя, като уточни, че е много полезна за превантивни мерки и при възникване на бедствени положения.

Министър Василева обясни, че системата ще бъде финансирана по ОП „Околна среда" 2014-2020 г. „Замислили сме нейното стартиране да започне с пилотна фаза – изграждане на системата по поречието на река Искър. Първата стъпка вече е направена, подготвена е документацията и е обявена обществената поръчка. Очакваме да бъде избран изпълнител", уточни тя.
По думите ѝ, тази пилотна фаза ще даде представата за начина, по който тази система ще бъде изградена. „Общият ресурс, който сме заделили в оперативната програма за целта, е 45 млн. лева, като първата фаза ще бъде за 5 млн. лв.", поясни министър Василева, като отбеляза, че проектът ще бъде реализиран от министерството в партньорство с НИМХ.

Тя посочи, че се очаква, в рамките на две години да бъде изградена системата, а ползата е, чрез уеб базирано решение, в реално време да се наблюдава нивото на притоците и водните обекти и големи язовири. „От една страна да бъдат следени процесите, да се взимат мерки при повишаване на нивото, от друга страна могат да бъдат изготвяни прогнози, а от трета страна – да бъде извършване моделиране, чрез тази система", добави министърът на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай