Министър обеща контрол на вносния зарзават и пазар за родния

Министър обеща контрол на вносния зарзават и пазар за родния | StandartNews.com

Благоевград. С надежда излязоха от срещата си със земеделския министър Димитър Греков и екипа му зеленчукопроизводители от Пиринския край. В понеделник те поставиха най-наболелите проблеми на сектора. Настояха за контрол на вноса на зарзават, както и за осигуряване на пазар на родната продукция.

„Не е нормално българите да консумират некачествена стока, а качествените български зеленчуци да залежават и да се скапват, защото изкупните цени са ниски, а и никой не ги купува. Министър Греков бе категоричен, че ще бъде в диалог с нас, за да изведем заедно сектора от кризата", заяви председателят на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013" Георги Кафтанов.

В най-кратки срокове ще се затегне контролът върху вноса на некачествена продукция от всички компетентни институции, това е гарантирал министърът.

Димитър Греков ще преговаря и с големите търговски вериги, които да изкупуват приоритетно родните зеленчуци и плодове, за да се реализира на пазара българската стока.

„Оставаме обаче в стачна готовност. Във вторник пак се събираме край Сандански на мирен граждански протест. Всеки ден ще протестираме, докато не видим реални действия, с които да ни се помогне и да спасим зеленчукопроизводството от гибел", каза още Кафтанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай