Минеков закова министър Наско. Тъжно време за културата

Осигурени пари за култура не били раздадени от кабинета на Кирил Петков

Минеков закова министър Наско. Тъжно време за културата | StandartNews.com

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков закова предшественика си от „Промяната” Атанас Атанасов, останал известен като Просто Наско с веселия клип.

ВИЖ ОЩЕ: Уникална гробница тъне в разруха. Ще я спаси ли Минеков?

„Задава се тъжно време“, каза Минеков при встъпването си в длъжност. И разкри как осигурени от него пари за културата не са били раздадени.

Минеков за втори път е в служебен кабинет на Румен Радев. Той съобщи, че не е бил поканен за поста в кабинета на Кирил Петков.

Министърът обясни, че най-много го натъжава бюджетът за култура за 2022 г. Освен че не са били заложени обещаните 164 млн. лв., но и допълнителните 98 млн. не са били използвани до август, когато служебният кабинет пое властта.

„Другата беда е, че това не мога да го направя за 2-3 дни. (…) Ноември трябваше бюджетът да е изпълнен на 100% и аз да отида при министъра на финансите и да поискам помощ до края на декември. Наистина аз ще стана за резил – ще отида при министъра да искам заветното увеличение и той ще ми каже: „погледнете, вие живеете толкова добре с това, което сте получили, макар че сте получили мизерия, тази мизерия вие не сте похарчили“, уточни Минеков.

За периода на работа на служебното правителство той се ангажира да продължи работа и по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център.

Според него за по-добро заплащане на културните дейци в България са нужни законови промени. Минеков обеща да подготви пакет от промени в законите, които да предложи на следващия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай