Миков: Топим се със 110 човека на ден

Миков: Топим се със 110 човека на ден | StandartNews.com

В последните години българите намаляват с около 40 хиляди души годишно, като всяка година изчезва един град като Кюстендил. Това заяви председателят на ПГ на "БСП лява България" и лидер на социалистите Михаил Миков в декларация по повод на "скоростта, с която нацията се топи", съобщава БГНЕС. Според изчисления на депутата с тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. "Ако това не бъде променено, след десет години населението на страната ще се стопи до 6 600 000 души", заяви още Миков.

Според него демографската политика не може да се прави с десни мерки. Миков отбеляза, че след повече от година управление на десницата и два рестриктивни бюджета ситуацията е много тежка и обезпокоителна.

Той подчерта, че въпреки тази тежка прогноза, социалните плащания за 2016 г. са замразени на нивата от тази година. Увеличиха се плащанията за трето дете минимално, но кой млад човек ще очертае такава перспектива при тези ниски доходи, попита Миков.

"Населението застарява и България е една от страните с най-ниска раждаемост сред държавите членки на ЕС. През 2014 г. коефициентът на раждаемост е бил 9,4 промила при средно 10,4 на 1000 за ЕС. И няма как да е иначе щом държавата не провежда никаква политика за стимулиране на раждаемостта", коментира председателят на БСП.

Миков посочи още, че у нас осем на всеки 1000 живородени деца не навършват една година, а това е близо два пъти по-високо в сравнение със средното равнище за ЕС и според него няма как да е иначе в държава, която има крайно пазарна политика в здравеопазването. Миков отбеляда и че продължават миграционните процеси на младежи до 30 години.

"Все по-малко българи имат достъп до здравеопазване, защото от управляващата десница провели абсурдна реформа, според която хората в България вече се делят на социално значими и социално незначими. Имаш ли пари, получаваш лечение, нямаш ли - чакаш", обобщи Миков.

Няма повод за гордост, че бюджетът за здраве не е намален, след като хората, в чиято полза ще се разходва той, са значително по-малко, коментира Миков.

Михаил Миков припомни, че Народното събрание по предложение на левицата е приело решение, с което е задължило Министерският съвет до края на ноември да внесе краткосрочни и средносрочни мерки за борба с демографската криза. Днес е 4 декември, няма и помен, социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, каза лидерът на БСП. Когато се реализира тази стратегия, в България може да не са останали граждани да й се радват, коментира той.

"Всички партии, които наричат себе си национално отговорни, трябва да се включат в приемането на спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа пред България", призова Миков. Той припомни, че от БСП са предложили мерки за борба с демографската криза в бюджета за догодина, но те са били отхвърлени от мнозинството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай