Миков обсъжда стокообмена между България и Хърватия

Миков обсъжда стокообмена между България и Хърватия | StandartNews.com

Загреб. Увеличаването на стокообмена между България и Хърватия, засилването на икономическите връзки, обсъди председателят на парламента Михаил Миков със хвърватския му колега Йосип Леко. Това съобщиха от парламентарния пресцентър. И уточниха, че българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на официално посещение в Република Хърватия.

 

Отношенията между страната ни и Хърватия са много добри, приятелски и партньорски. Това стана ясно от Йосип Леко след срещата. Двете страни имат общи интереси и позиции по редица теми, сред които процесите в Югоизточна Европа и подкрепата за държавите от региона за членство в Европейския съюз, политиката на открити врати на ЕС, която трябва да бъде продължена, Дунавската стратегия. Това обясни Леко пред медии.

 

Хърватия се интересува от българския опит в ЕС и съвместното участие в правенето на политики в Евросъюза, заяви председателят на хърватския парламент. Интерес представлява и опитът на България за изпълняването на условията за влизането в Шенген, посочват още от пресцентъра на парламента.

 

Отношенията между нашите държави са на много високо равнище, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Сега, когато Хърватия достойно и заслужено е член на ЕС, пред нас се разкриват нови възможности за сътрудничество. И изтъкна, че това натоварва двете страни и с общи отговорности по отношение на формирането на общи позиции по приеманите актове от страна на Евросъюза. В същото време след приемането на Лисабонския договор това означава обмяната на идеи и практики между националните парламенти на страните от ЕС, както и формирането на общи политики, уточни председателят на парламента.

 

Михаил Миков е разговарял още с президента на Република Хърватия Иво Йосипович, както и с първия вицепремиер и министър на външните работи и европейските въпроси Весна Пусич. Програмата на делегацията включва среща и с българската общност в Хърватия.

 

"Утре ще си дойда в София и ще предложа вариант на декларация, която да търси общото и сваляне на напрежението, защото усещането ми е, че то отиде твърде далеч", каза Михаил Миков пред БНР по повод споровете за езика на предизборната агитация в парламента.

 

"В тази обстановка, с оглед и на задаващия се ден на Апостола на Свободата, е необходимо Народното събрание да направи едно усилие, усилие на отговорните народни представители, на отговорните политически сили – не само тези, които са в НС, за да си спомним наистина завета на Апостола за република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение. Ако не – ескалацията ще продължава, защото всеки ще се опитва на тази вълна на ескалацията – на етническо, на религиозно, на политическо противопоставяне, да реализира някакъв свой интерес, който може да се окаже след време, че е бил твърде лъжовен", продължи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай