Миков: Мълчанието за Бокова обрича страната ни

Миков: Мълчанието за Бокова обрича страната ни | StandartNews.com

Кандидатурата на Ирина Боковa за генерален секретар на ООН има реален шанс, мълчанието на правителството обрича страната ни да изгуби невероятно признание, заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на заседанието на Националния съвет на партията по повод предстоящият Конгрес на БСП.

„Забавената, неизяснена позиция, все повече накърнява възможностите представител на нашата страна да заеме този престижен и важен пост, който е едно признание за поколения български дипломати", посочи Миков.

По отношение на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, той посочи: „България продължава да заема страна без това да е наложително, още по-малко да съответства на националния ни интерес. Нужна е една по-голяма предпазливост и дипломатичност, мислейки за мястото на картата, на което се намира България".

Никой не постави въпроса многократно поставян от нас – как Висшият съдебен съвет реализира отчетността на съдебната власт. Парадоксално е, че за пръв път от въвеждането на този институт, тази година ВСС дори не си направи труда да внесе годишния отчет за дейността на съдебната власт в Народното събрание, каза Миков, председател.

„Когато попитах освободената говорителка в коридора на събранието, а го казах и от парламентарната трибуна по време на дискусията за промените в Конституцията: „Вие ще внасяте ли тази година доклада, защото срокът Вие е май месец?". Тя отговори: „Незнам". Никой не поставя въпроса защо ВСС не се отчита", посочи Михаил Миков.

„Иначе темата със СМС-те от сутрин до вечер тече в публичното пространство", допълни той. Според него, не трябва да се оправдават нерегламентираните контакти между изпълнителната и съдебната власт. „Много често, особено в законодателния процес, се наблюдава засилен интерес от представители на съдебната власт. Ние трябва да бъдем достатъчно устойчиви, като народни представители, а не само като опозиция. Трябва да знаем, че законодателната власт е достатъчно независима от интересите, които могат да се появят в съдебната власт", коментира още председателят на БСП.

Конгресът на БСП ще се проведе на 7 и 8 май в НДК, каза Миков.

Той посочи, че проведеният Национален съвет е преминал под знака на две групи въпроси – оценка на политическата ситуация в страната и подготовката на предстоящия Конгрес на БСП. Михаил Миков уточни, че вече е определен дневния ред на Конгреса.

„Основната задача е да изпълним с политическо съдържание предстоящата отчетно-изборна кампания в партията, да се очертае курса на партията и да се обсъдят сериозно конгресните документи. България има нужда от друга политика. Дясното управление нанася сериозни поражения върху държавността", коментира Миков. По думите му, вече са определени комисиите, които ще работят по основните документи по провеждането на Конгреса. „На Конгреса ще приключи пълният цикъл от избори в партията с избирането на Национален съвет и негов председател", обясни Миков и допълни, че нормата на представителство ще бъде 150 социалисти да изберат 1 делегат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай