Миков към Шулц: Не е честно да хвалите правителство, отнело социални права

Миков към Шулц: Не е честно да хвалите правителство, отнело социални права | StandartNews.com

София. "Учудващо за мен е твърдението на г-н Шулц, че подкрепя българското правителство и се надява то да остане стабилно". Това пише председателят на парламентарната група на БСП Лява България Михаил Миков по повод пресконференциите на председателя на ЕП Мартин Шулц от снощи.

"Преди всичко, сегашното правителство на България е подчертано дясно и неолиберално, неговата политика е антисоциална и несъвместима с ценностите, които би трябвало да споделя г-н Шулц като социалист", обяснява Миков.

"Стабилността на управлението е важна, но още по-важно за мен е съдържанието на управлението. Сама по себе си стабилността не прави живота на хората по-добър и това вече го установихме емпирично в периода на предишни десни управления. Затова в деня, в който същото правителство, което хвали Шулц, в лицето на приятеля на г-н Шулц, а сега –социален министър – г-н Калфин от АБВ, отмени необлагаемостта на минималната работна заплата и така отне възможността на най-ниско доходните групи да получават облекчения в данъчното облагане, това твърдение изглежда не само неправилно, то представлява и лоша шега със социалдемократическата идея въобще. Защото засегнати от антисоциалната мярка са стотици хиляди български граждани и всички сезонни работници с ниски доходи, а това не заслужава похвала", продължава писмото на председателя на БСП Лява България.

Миков смята още, че отпускането на социални добавки за пенсионерите за зимата има по-скоро "инцидентен характер", а не е "добра социална политика" както смята Мартин Шулц. "Добавките в никакъв случай не могат да компенсират липсата на социална политика за пенсионери и социално слаби. Определянето им като осмислена политика представлява пълно незачитане на интересите на тези хора. Защото самите те нямат интерес от еднократни актове на подаяние, които зависят от волята на финансовия министър, а имат интерес от устойчиви решения, имат нужда да знаят какво ще ги очаква утре, следващата седмица, следващата година", коментира той.

"Г-н Шулц припознава г-н Калфин като член на неговото политическо семейство. И това ме учудва, не на последно място, защото както политическата биография на г-н Калфин, така и апологетите на неговата настояща партия, се основават на разбирането, че в политиката „няма ляво, няма дясно". Следователно те отричат политически ценности и идеология, а всичко се свежда до желанието за власт. За подобни политици никога не може да се определи със сигурност в кое политическо семейство попадат в конкретния момент. Още повече, че тъкмо АБВ на последните избори за Европейски парламент допринесе с действията си за това европейската левица да има днес поне един депутат по-малко от България. Затова аз мисля, че формалното заявяване на една позиция – вляво или вдясно от центъра – е едно, но истинската насоченост на политиката се познава по конкретните действия", добавя Миков по повод изказванията на Щулц.

"Управляващата четворна коалиция, в която участват ксенофобски и неолиберални формации, не дава европейска перспектива пред България. И това би трябвало да е известно на всеки европейски политик. Затова ме учудва и двойният аршин, с който мери Европа подкрепата си за едно или друго правителство", се казва още в позицията на социалиста.

"Ние, от БСП, обаче няма да се откажем от лявата политика, няма да се откажем от желанието си за равенство и справедливост. И ще продължим да отстояваме с още повече убеденост позицията си на автентична лява партия", завършва Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай