Михайлова забрани строителството на Дюнигейт 2

Михайлова забрани строителството на Дюнигейт 2 | StandartNews.com

Бургас. Забранява се в срок от две години жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни. Такава заповед издаде министърът на околната среда и водите издаде Искра Михайлова, оповавайки се на Закона за биологичното разнообразие за защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър", предаде бТВ.

 

Заповедта се отнася и за имот в местност Кокала край Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „СЛЕ ГРУП" ЕООД.

 

Ограничението е издадено предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюните. Забраната се налага за срок от 2 години или до издаване на заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър".

 

Така нареченият скандал "Дюнигейт 2" гръмна в навечерието на 2013 г. и строежът в Несебър бе замразен. Кметът на града Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов бяха привлечени като обвиняеми. Те бяха уличени в длъжностно престъпление за нарушаване разпоредбите за градоустройствения план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай