Михайлова: Уволненията ще доведат до 9% по-малко разходи

Михайлова: Уволненията ще доведат до 9% по-малко разходи | StandartNews.com

София. Съкращенията в екоминистерството, както и оптимизацията, която се извършва в него, ще доведат до 8 – 9% намаление на разходите. Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред радио К2. Така тя обясни вълната от смени в регионалните екоинспекции. Министърът добави, че недофинансирането в МОСВ е основен проблем.

Искра Михайлова даде пример с изготвянето на планове за управление на речните басейни и на риска от наводнения, които не са бюджетирани, а в същото време наличието им е едно от предварителните условия, които Европейската комисия поставя за подготовката на Споразумението за партньорство.

Не са предвиждани пари дори за консумативите на подвижните лаборатории на Изпълнителната агенция по околна среда, която носи отговорност за измерванията на качеството на въздух, вода, емисии от горивните инсталации.

„Правителството на ГЕРБ реши, че малките населени места не са приоритет и те бяха оставени без канализация и питейна вода. Трябва спешно да коригираме тези изкривявания", заяви министър Михайлова.

Тя посочи, че недостигът на средства е факт, но има и инструменти, с които да бъде компенсиран. Искра Михайлова съобщи, че оптимизира структурата на министерството и съкращава администрацията, което ще доведе до намаляване с 8-9 процента на разходите за издръжка. С тези средства ще бъде дадена възможност да се финансират политики, които не са били бюджетирани.

„Не е нормално в 21-ви век да има селища на воден режим и без канализация", заяви министърът на околната среда.

Според нея средствата по оперативна програма „Околна среда" няма да стигнат за всичко и затова тя ще иска подкрепа от бюджета за финансиране на екологичната инфраструктура.

„Най-амбициозната ми цел е да направя така, че политиката по околна среда и води и изменение на климата да се превърне в хоризонтална политика и да намери място във всички сектори – земеделие, енергетика, човешкото здраве", каза още министърът.

По думите й, това означава тя да присъства както в програмните документи, така и в конкретните мерки по тях.

Като пример министър Михайлова посочи одобрените на последното заседание на правителството промени в Закона за местните данъци и такси. Те предвиждат забрана за общините от 1 януари 2015 г. да изчисляват такса смет върху данъчната оценка на имота.

„По този начин таксата няма да бъде допълнителен имотен данък, а ще се възприеме световната практика „замърсителят плаща", поясни Искра Михайлова.

Тя припомни, че въвеждането на този принцип е искано многократно, но не е приемано.

„Сега това става със закон, внесен от Министерството на финансите, което показва, че политиката по околна среда придобива хоризонтален характер", коментира министърът на околната среда.

Министър Михайлова заяви, че позицията на България по отношение на проучванията за шистов газ остава непроменена след въведения от миналото Народно събрание мораториум.

„Все пак въпросът стои пред целия Европейски съюз, където практиката е различна в държавите-членки. Обсъждан е многократно на различни форуми, сега се очаква решение на Европейската комисия", посочи екоминистърът.

Тя припомни изказване на комисаря по околна среда, който е призовал държавите-членки да разгледат въпроса обвързано с повишаване на тяхната конкурентоспособност, елемент от която е диверсификацията на енергийните източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай