Неделя,

Международни журналисти очакват Кремъл да накаже България

От: Редактори, кадър бТВ -
8277
Международни журналисти очакват Кремъл да накаже България
A
A
A

Най-вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у нас, обясни пред бТВ главният редактор на разследващия сайт "Белингкат" (Bellingcat) Христо Грозев. Той е шеф на медията, която стои зад разкриването на самоличността на агентите на руските служби, опитали се да убият опозиционния лидер Алексей Навални.

По думите на Грозев ако Москва е казала „А“, ще каже и „Б“. Кремъл не обича да изглежда слаб и след изгонването на дипломатите и заявката на руския посланик, че ще говори за затваряне на мисията у нас, това е много вероятно да се случи, добави разследващият журналист.

Решението на България да изгони 70 руски дипломати е изненадващо и добре е откликнало у американските ни партньори, които не са били известени за него предварително, каза още Грозев.

По думите му както НАТО, така и другите ни партньори очакват по-твърда позиция на България относно Русия. "Много страни в Европа отдавна смятат, че присъствието на стотици руски така наречения дипломати, е много странно и много опасно. Те отдавна търсят възможности да открият конкретни данни за шпионаж на голяма част от тези дипломати и откриват такива данни и изгонват по-малки партиди от 5, 6 до 10 души. Холандия го прави много често например, но България практически изглежда, че години наред е събирала данни“, коментира още разследващият журналист.

Според него тази крачка на България е знак за Кремъл, че не може да се очаква България да бъде техен партньор.

Той коментира и че едва ли градинари и готвачи едва ли са били тайно „джеймсбондове“, но изгонването им е във връзка със заявката, че не може да има такава несъразмерно присъствие на руски представители в посолството. Според Грозев трябва да са около 40-50 души.

Той поясни, че е хубаво и за изнесените данни за даване на пари на публични личности, след като службите обявяват, че им се е плащало по 4000 лв., за да говорят в полза на Русия.

"Това, което ние сме наблюдавали през годините, е, че както в България, така и в други източноевропейски страни, има служители, които се занимават с развиване на агенти на влияние, служители в посолството, които по време на лични беседи и вечери с инфлуенсъри им предават пликчета с пари, така че много е вероятно да е този тип дейност, която е забелязан от тайните служби. Много се надявам те да са събрали доказателства, защото Холандия например в последните години публикува видеоматериали или фотоматериали, за да не бъдат голословни. Така че много се надявам България да може поне няколко примера да покаже, за да може обществото все пак да видим какво са правили те“, добави Грозев.

Журналистът спомена и разследването, свързано със сайтове и медии, получавали материалите си директно от Москва.

„Това, което мога да кажа, е, че имаме конкретни доказателства за това, че материали, които подкрепят кремълската позиция по определени злободневни теми по време на войната, са плащани с дребни суми от порядъка на до 500 лв. за материал, за да се появят в даден сайт. Например в един конкретен случай, който мога да ви дам, това е македонски, така наречен учен коментатор, анализатор, който пуска готови материали на български медии и плаща, но тези материали и ние сме ги проследили, че всъщност излизат от специалните служби в Кремъл“, обясни Грозев.

Той допълни, че засега става дума за маргинални сайтове, но се проверяват и по-големи, като за тях засега няма конкретни доказателства.

Грозев коментира и Алексей Навални, като поясни, че има вероятност да бъде преместен някъде в Сибир, а надеждата е в заявките за размяна на затворници между САЩ и Русия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички