Местан: В критични ситуации можем да постигнем съгласие

Местан: В критични ситуации можем да постигнем съгласие | StandartNews.com

София. Стоим изцяло зад заявената обща позиция след тези консултации. Смея да твърдя, че ДПС даде своя принос за постигането на това съгласие. Така коментира лидерът на ДПС Лютви Местан решението предсрочните парламентарни избори да се проведат на 5 октомври.

"То е крайно необходимо в ситуация, в която организирано, изглежда организирано, чрез слухове се прави опит да се дестабилизира реално стабилната банкова система. И понеже в такива ситуации политическата зрялост, държавническата отговорност предполагат държавата с цялата си мощ да се изпрати срещу опити за дестабилизиране на най-стабилната институция у нас - БНБ и банките", коментира той.

"Не зная кой го цели. Тези отговори вероятно ще ги чуем от специализираните органи, но няма съмнение, че постигнатото съгласие днес между основните политически сили е много силен знак към всички български граждани - да бъдат спокойни, че има държава и тя няма да допусне да се засягат интересите на гражданите", обясни Местан.

По думите му всички днес са показали, че в критични ситуации може да постигнат и съгласие.

"Смятам, че ако духът на съгласието се съхрани и през следващите дни оставащо време от мандата на това Народно събрание и това съгласие се разшири и конкретизира и при президента на република България, времето вече няма да се окаже най-важният фактор, защото ние губим страшно много време, когато нямаме нагласа да постигнем съгласие. Когато подходим към проблемите с нагласа за постигане на съгласие и времето вече се превръща в една относителна категория. Когато имаме нагласа за съгласие, няма да имаме нужда от удължаване на времето до предсрочни избори", допълни лидерът на ДПС.

Той обясни, че идеята е чрез механизмите на съгласие да се преодолеят провокациите пред реално стабилната банкова система. "Идеята е чрез общи, консенсусни усилия да се справим с провокациите срещу реално стабилната банкова система в страната", каза той.

"Тези неща са уредени в Конституция, връщате два месеца назад. А самата оставка е съвсем различен проблем, защото може да е доста по-скоро. Нека да оставим тези новини за след срещата с президента, защото е много важно да имаме предвид и конституционните правомощия на държавния глава. Г-н президента Росен Плевнелиев няма нужда от който и да е политическите лидери да му бъде говорител и за това, когато и президентът стане част от това съгласие, от там биха могли да се проявят от тази среща доста по-конкректни новини", каза още той.

На въпрос дали е строгопартийна идеята на ГЕРБ за МВФ, Местан каза: Не, не бих казал. Вижте, това вече са конкретики, в които на този етап няма да влизам, защото представянето в тази ситуация на строго партийни позиции може да се окаже не дотам конструктивен подход. Всички трябва да бъдем достатъчно внимателни с думите в тази нелека ситуация.

Относно това дали е имало компромис от страна на Местан за датата на вота, той подчерта, че "има такъв нюанс", но не иска да поставя нарочен акцент върху това.

"Ние все пак се съобразихме, че празникът е минал. Ако беше предстоящ празникът, тогава би имало проблем с религиозни чувства. И колегите биха проявили разбиране, но празникът ще е преминал", обясни той.

"Има Конституция с много ясни процедури, разписани в нея, дори да се постигне съгласие, конституционната процедура трябва да се върви", завърши Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай