Изборите ще са на 5 октомври

Изборите ще са на 5 октомври | StandartNews.com

София. 5 октомври 2014 г. е датата за предсрочни парламентарни избори, за която се договориха парламентарно представените партии на консултациите в Народното събрание. 

"Искам да ви информирам, че беше постигнато съгласие между партии, участвали в консултациите, да предложим на президента на републиката датата 5 октомври за провеждане на парламентарни избори". Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП, по чиято инициатива партийните лидери бяха поканени на консултации.

„Упълномощихме председателя на НС да направи среща с президента на републиката за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към политическа стабилност", допълни той.

Станишев обясни и че партиите, които са участвали в консултациите, ще подкрепят всички действия на държавата и нейните институции за гарантиране на стабилността на банковата система.

Международният валутен фонд да се викне веднага и той да прави следващият бюджет на България, пък поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той информира журналистите, че е помолил управляващата коалиция да смени премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов, но не стана ясно какъв е бил отговорът. 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че той е предложил датата 5 октомври, около която се обединиха партиите за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Да се коментира сега еврокомисар е все едно на погребение за сватба да се говори", лаконичен бе Борисов по другата важна тема, която България трябва да реши.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков съобщи, че партиите са се договорили да направят "кабинет на националното съгласие" в рамките на този парламент, който да бъде стикован с президента Росен Плевнелиев и след официалното определяне на дата за изборите той да продължи да работи като служебен. Бареков каза още, че темата за еврокомисар не е била обсъждана на днешните консултации. Лидерът на ББЦ си тръгна първи от залата, след като почти със сила нахлу на заседанието по-рано днес.

"Консултациите за датата за провеждане на парламентарните избори приключиха успешно на този етап", коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков. "Няма да ви кажа нищо сега", обърна се той към журналистите и отказа да отговори кога ще бъде срещата му с президента Росен Плевнелиев. „Следват и други разговори и консултации, така че процесът ще продължи", заяви Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай