Местан: Промените в ИК са продължение на Възродителния процес

Местан: Промените в ИК са продължение на Възродителния процес | StandartNews.com

ДОСТ ще има активна позиция на президентските избори, независимо под каква форма ще участваме - дали с партийна кандидат-президентска двойка или ще подкрепим кандидат на друга формация. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция, свикана в централата на партията.

Засега не е обсъждан въпросът дали самият той ще бъде номиниран за държавен глава. При всички случаи обаче формацията му няма да се води от комплекси и ще заяви позиция, поясни Местан. Време беше да се появи истинска пронатовска партия, каза още Местан за бъдещата си формация.

Лидерът на ДОСТ настоя Майските събития от Възродителния процес да влязат в официалния празничен календар на България. И призова политическият сблъсък, сблъсъкът на идеи, да не се пренасят на битово ниво по време на предстоящото им отбелязване. Местан нарече промените в Избирателния Кодекс "продължение на Възродителния процес". Те са били приети под натиска на националистическите и откровено фашистки партии, които са партньори в управлението. Така 43-о народно събрание е станало "заложник на безпрецедентно в 26-годишната демократична история фашистко изстъпление". Отговорност носят не само националистическите формации, но и системните партии като ГЕРБ, които влезли в съглашателство с тях, посочи Местан. "Става въпрос за опит да се противопостави европеизма на атлантизма", коментира още той. Според него няма основание българските граждани, живеещи в страни членки на ЕС да се противопоставят на сънародниците ни, живеещи в държави, членки на НАТО.

"Сега на изпитание е президентът Росен Плевнелиев, защото малко са възможностите да поправим тази фатална историческа грешка на 43-о НС" каза Местан. Той обяви, че няма да го призовава да налага вето, защото разчита на него като доказан демократ. ДОСТ ще се включат в подписката до Конституционния съд, но иска в запитването да фигурират и ограниченията за гласуване в чужбина, а не само въпросът за задължителното гласуване и отписването от избирателни списъци. Лютви Местан увери, че вярва на българския съд и подчерта, че всички конституционни и законови изисквания са изпълнени и ДОСТ трябва да получи регистрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай